Miért kíván mást a kismama?

Miért kíván mást a Kismama?

Miért kíván mást a kismama? Genetikai összehangolódás zajlik az apával

Amikor egy élet megfogan az anyában, az bizony az apából is áll. Azért írom le, mert tényleg elfelejtjük olykor, hogy bizony itt egy apával való genetikai összehangolódás is zajlik a várandós időszakban. Vegyük az apát, aki bizonyos anyagcserével, bizonyos hormon mirigy dominanciával, adott vércsoporttal és teljesen egyedi genetikai kóddal él. Míg a leendő anyának is van egy vércsoportja, valamely hormontermelő mirigye dominánsabb, mint a másik. Szóval anyának is van genetikai kódrendszere és anyagcsere folyamata is. Ezek hol hasonlóbbak, hol kevésbé hasonlóak egymással.

Minél különbözőbb a leendő szülők testrendszere, annál nagyobb kihívás lesz a leendő anya testének kihordani a magzatot.  Ezért is kíván mást a kismama.

Kivételek mindig vannak!
Ezért egyik terhesség sem lehet ugyanolyan, mint a másik. Az anya szervezete egyrészt küzd azzal, hogy a magzatot megtartsa, másrészt összehangolódik az apa rendszerével. Természetesen a magzaton keresztül teszi ezt meg.

Hogyan mutatkozik ez meg az anya testében? Milyen tünet formája utal arra, hogy épp ez zajlik?

Elképesztő milyen furcsa dolgokat tudnak a kismamák kívánni, – határ a csillagos ég ebben-, de talán a legfurcsább a lekváros kovászos uborka volt, amit hallottam. Hogy lehet ez? A baba ugye 2 szülőből áll, és ő alakítja ki az egyedi rendszerét az anyában. 2 különböző anyagcseréből, vércsoportból, eltérő hormondominanciából és eltérő genetikai kódrendszerből. Ilyenkor a magzat minden számára hasznos anyagot bekebelez és a saját részéve teszi. Csak azt adja meg magának, ami az ő épülését, vagyis inkább kialakulását szolgálja.

Kire hasonlít jobban a leendő gyermek?

Ekkor alakul ki az is, hogy anyára, vagy apára fogok jobban hasonlítani függetlenül a nemtől. Ha a gyermek az apára fog jobban hasonlítani, akkor elkezd a kismama olyan ételeket kívánni, amiket az apuka eszik.
DE ugye önmagát is kell táplálja a kismama, szóval lehet, hogy egyik nap az apa étrendjét eszi, a másik nap a saját megszokott ételeit, vagy vegyesen. Természetesen nem duplán kell étkeznie a kismamának félreértés ne essen. Csak a makrotápanyagok (zsír, szénhidrát, fehérje) arányai és az étkezési ritmus is eltérhet a jól megszokottól.
Ne ijedjünk meg ezektől, mert ez mind természetes. Ezek a lehetséges okok arra, hogy miért kíván mást a kismama.

Az biztos, hogy minél több ponton különbözik a leendő szülők rendszere, annál nagyobb türelmet fog igényelni a kismamától és a családtól a várandós időszak.

Ha érdekel a mikrotápanyagok bevitele, akkor ajánlom figyelmedbe a folsav, vagy folát? c. írást Dietetikusunk lektorálásával:

A fentebb említett „tünetek” csak egy időszakra szólnak, ne ijedj meg tőle. Ha segíteni szeretnél mindkettőtök táplálkozásán ez idő alatt, akkor nézd meg a várandós táplálkozási kurzusunk tematikáját!

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: