A vízivás 5 titka

Miért fontos a megfelelő vízivás, avagy a vízivás 5 titka

Miért fontos a megfelelő mennyiségű és ritmusú vízivás? Mi a vízivás 5 titka?

Nyáron talán a legaktuálisabb a víz témája, hiszen még nem mindannyian tudjuk, hogy mihez is szükséges a rengeteg víz a testnek, amit meg kellene igyunk.

Átlagosan a víz a testünk 60-70 %-át alkotja, ezért a megfelelő folyadékbevitel nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.

Mit támogat a víz elsősorban az emberi szervezetben?

 1. Eltávolítja a baktériumokat a húgyhólyagból.
 2. Segíti a nyáltermelődést.
 3. Táplálja az agyat és a gerincvelőt.
 4. Abban segít, hogy a vér eljuttassa az oxigént, hormonokat, tápanyagokat a sejtekhez.
 5. A vér sűrűségének változtatásával hat az optimális vérnyomás kialakítására is.
 6. Ezáltal is szabályozza a test hőmérsékletét.
 7. Segíti az emésztési folyamatokat.
 8. Javítja a bőr állapotát.
 9. Az ízületeket segíti nedvesen tartani.
 10. Védelmezi a veséket, és
 11. Nyugtatja az irritált nyálkahártyát.

Mindezek a hatások sokszorosára nőhetnek várandósság alatt. Áldott állapotban a sejtosztódás gyorsabban zajlik, melyhez tápanyagra és vízre van szükség.

Ha eddig nem érezted a hatását ennek, akkor most érdemes tovább olvasnod!

A várandósság alatti helytelen mértékű, vagy nem megfelelő ritmusban történő vízivás okozta kellemetlenségeket te is enyhítheted azzal, hogyha sokszor iszol keveset!!!

FONTOS, hiszen sokkal jobb hatása van rád, ha sokszor iszol keveset, mintha kevés alkalommal viszel be több folyadékot.

MIÉRT?

 • Ha túl sokat iszol egyszerre, akkor már biztosan észrevetted, hogy átfolyik rajtad hamarabb a folyadék. Ez azért van, mert nem tud ilyen gyorsan beépülni a sejtjeidbe.
 • A terhesség egy enyhe inzulinrezisztens állapot. Az inzulin hormon tartalék, vagyis raktár üzemmódba kapcsolhatja a kismama testét – egyénenként változó mértékben -. Raktározza a vizet is, nemcsak a tápanyagokat, amennyiben átlagnál magasabb e hormon értéke a vérben.
 • Az ödémásodás mértéke pedig alapvetően csökkenthető, hogyha megfogadod a fenti tanácsot. (Persze ez a biztonságos keringésfokozás mértékétől is nagyban függ és genetikai tényezőktől.)
 • Fontos, hogy étkezés előtt igyál inkább. Étkezés után pedig min. 30 perccel igyál legközelebb. Az étkezés közben fogyasztott folyadék által hígulnak az emésztőenzimek és emésztetlenebb lesz az étel, amit elfogyasztottál.
 • Sok kismama megy többször a mosdóba kismamaléte alatt. Bizonyos mértékig ez a mennyiség csökkenthető, ha figyelsz arra, hogy egyszerre csak kicsiket igyál.

Mi az, ami támpont lehet számodra a víz mértékének kialakításában?

Fontos megértened, hogy a vízivás mértékének növelése csakis fokozatosan történhet. Ha hirtelen, egyik napról a másikra sokkal többet iszunk, akkor a vesék túlterhelődhetnek, vagy túl sok pisilés lehet az eredménye, ami meggátolhat feladataid elvégzésében.

Ez mind nem törvényszerű, hiszen mindannyian mások vagyunk. DE, ha nem ismerjük testünk azonnali reakcióit, akkor érdemes a fokozatosságot tartani.

Bárhol találhatunk mértékegységeket, hogy mennyit kellene innunk? IGEN!!!

Azonban mi annak a hívei vagyunk, hogy egyén szintjén kitapasztald mi az a mennyiség, ami neked jól esik és pozitív hatásait szinte azonnal élvezheted.
Ehhez tested jelzéseinek figyelésére van szükség. Ez bizony melósabb hozzáállás, mintha valaki megmondaná, hogy mennyi az annyi.
Testtudatunk alakulásának egyensúlyba hozása szükséges azáltal, hogy megtanuljuk fokozatosan azt, hogy milyen akcióra milyen reakciója van a testünknek. Testérzeteinknél nem lehet okosabb egy applikáció, legalábbis akkor nem, ha figyelünk rá és azonosítani tudjuk, hogy a jelzés mire utal.

Mivel a nyári melegben testérzeteink intenzívebbé válhatnak, ezért érdemes nyárra időzíteni a vízivás titkainak beépítését az életünkbe.

Ha eddig szomjasan üdítőhöz nyúltál, akkor az az első, hogy megtanuld, hogy többet nyúlj ilyenkor a vízhez, mint az almaléhez.

A vízivás ritmusának kialakulásában mi segíthet?

Ha nagyon keveset iszol, és ez a szokás távol áll tőled, akkor az elején tényleg jó lehet egy – 30 percenként, vagy akár 15 percenként – megszólaló kütyühang, ami figyelmeztet arra, hogy igyál vizet. Akár ébresztőóra, vagy vízivást támogató applikációról is legyen szó a szokás kialakulásának ideje alatt – ami átlagosan 3 hét lehet – érdemes lenne használni.

Testtudatunk érzeteinek aktivizálását ezennel meg is kezdheted. Vajon hányan tudják, hogy ez is önismeretünk részét képezi? 

Ha tudni szeretnéd, hogy mitől lesz több energiája egy kismamának, akkor itt olvass tovább.

Jó testi feltérképezést kíván és jó egészséget kíván a 

Baba Mama Akadémia Csapata

Ui: Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: