Folsav-,vagy Folát?

Folsav vagy Folát? Dietetikus válaszol

Azt tapasztalom, hogy a mai korban mind komoly kihívással nézünk szembe a hormonok terén.

Folsav-, vagy folát legyen a bevitt tápanyag?

A hormonokat nem csak a környezeti tényezők, helytelen étkezési szokások befolyásolják, hanem érzelmeink is.

Az egyénre szabott táplálkozás és tápanyaghiánypótlás valójában egy támogató eszköz, hogy a hormonok rendeződhessenek. Így tekintsünk e témára.

A folsav és folát témaköre megfelelő körültekintést kíván a várandósság alatt és az ösztrogéndominanciával élő nők között is. Az ösztrogéndominancia kialakulása fokozottabb lehet B9 szint (folsav) hiány következtében. Ezáltal a folsav anyagcsere folyamataiban zavar keletkezhet.

Várandósság alatt különösen fontos, hogy a folsav át tudjon alakulni folát formára, hiszen a folát forma hasznosul a legjobban a szervezetben.

Az MTHFR gén meghibásodása révén a folsav hasznosulás zavart szenvedhet. A folsav azért nélkülözhetetlen a várandósság idején, mert a kismamák kitettsége a trombózisra egyrészt megnő, másrészt a leendő gyermeket védi a folsav az idegcsőzáródási rendellenességektől.

A folsav valójában egy vízben oldódó B-vitamin, melyet a szervezet önállóan nem képes megtermelni, ezért táplálékainkból lenne szükséges felszívni.
Folsavra van szükség ahhoz is, hogy a homocisztein szint (ként tartalmazó aminosav) megfelelő koncentrációban legyen a testünkben. Ellenkező esetben plakk képződést indukálhat az erek falán. (Ennek bontásához folsav, B6 és B12 is szükséges)
A folsav felszívódása rizikó manapság, mert a folsav formája nem hasznosul mindig folsavként.

Viszont folát formájában igen – metiltetrahidrofolát -. Ez a legkönnyebben felszívódó folát forma.
A kismamák étkezésében fontos, hogy tényleg azt egye meg, amit kíván, lehetőleg szélsőségektől mentesen. Nagy általánosságban véve valamelyest megváltozik a kismamák tápanyag arányainak igénye is.

Már babavárás előtt érdemes körültekintőnek lenni a folsav kérdésköreiben is. Nem mindegy, hogy hogyan viselkedik az MTHFR gén, mely válasz alapvetően meghatározza azt, hogy mely folsav formára van inkább szükségünk.

Várandósság esetén érdemes lehet a homocisztein szint ellenőrzése, hiszen, ha magas, akkor szükség lehet a genetikai gén teszt elvégzésére. 

Ha pedig biztonságra törekszünk és nem szeretnénk plusz vizsgálatokat, akkor mindenképpen folát formában pótoljuk a szervezetünk folsav igényét.

Ha szeretnéd elsajátítani a táplálkozási alapokat, mely hozzásegít ahhoz, hogy egészségesebb lehessen a babavárás és az azt követő időszak is, akkor nézd meg, hogy mit ajánl a Dietetikus.

Ha szeretnél további hasznos tanácsokat olvasni első kézből zárt facebook csoportunkban olyan cikkeket is találsz, amiket csak ott osztunk meg. Ide kattintva tudsz csatlakozni az anyák és apák országos facebook közösségébe

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: