gyermekágyi időszak kihívásai babát és anyát egyaránt érintik

A gyermekágyi időszak kihívásai

A gyermekágyi időszak kihívásai

A gyermekágyi időszak legfőbb feladatairól beszélgettem a Baba Mama Akadémia Szakértőjével Nagy Fruzsina Védőnővel, Kismama és Babás Jóga és Babamasszázs Oktatóval

Mit jelent a Gyermekágyi időszak pontosan?

A gyermek és a méhlepény megszületését követő 6 hét jelenti a gyermekágyas időszakot, mely elnevezés igencsak kifejező, hiszen azt sugallja, hogy sok pihenésre van szüksége az anyának és a babának.

Ilyenkor tényleg sokat kell pihenni és a legjobb, ha elsősorban a babára figyel az édesanya azért, hogy ebben az időszakban megerősödjön az újszülött család kapcsolata. A baba elsődleges jelzéseit ekkor sajátíthatja el az anyuka.

A gyermekágyi időszak egy nőgyógyászati kontroll vizsgálattal zárul azért, hogy az orvos megállapíthassa, hogy visszahúzódott – e a méh az eredeti állapotára.

Mire számíthat egy első gyermekes édesanya a gyermekágyi folyás, vérzés tekintetében?

A gyermekágyi folyás és gyermekágyi vérzés ebben a 6 hétben normálisnak tekinthető.
Első gyermekes édesanyák esetében ez valóban el is tart általában 6 hétig, míg a második, vagy akár harmadik gyermeknél 2 hétre is lecsökkenhet ez az időtartam, illetve császármetszés esetén is valamivel rövidebb ideig tart.

Első napokban erős vérzés tapasztalható, majd ez a vérzés mérséklődik és átmegy először sárgás, majd átlátszóbb színbe, idővel pedig egyre csökken a mennyisége. Szoptatáskor fokozódhat a méh összehúzódás mértéke és a vérzés mennyisége. Ez a szoptatás alatt termelődő oxitocin nevű hormon miatt van. Ez a hormon segít összehúzni a méhet az eredeti méretére.

A meconium mikor jelenik meg és meddig tarthat?

A meconium az első széklet, amelyet egy újszülött ürít. Az is létezhet, hogy mindössze egyetlen székletben jelenik meg ez a nagyon sűrű, nagyon fekete színű salakanyag. Van olyan csecsemő is, aki már a magzatvízbe ürít ilyen székletet. Ez utóbbi leginkább túlhordás esetén fordul elő.

Ezt a sötét színt 1-2 nap alatt el szokta veszíteni a széklet. Ez után a tápláléknak megfelelően anyatej esetén napsárga, tápszeres étkezés esetén zöldes széklete is lehet a kisdednek.
A széklet zöld színe alapból nem kórjelző tényező egy újszülöttnél.
Például anyatejjel táplált baba esetén is lehet a széklet zöld amiatt, hogy anya szénsavasat ivott, vagy zöld színűt evett. Később a hozzátápláláskor a banántól például barnás szálak jelenhetnek meg a székletben, míg a céklától piros lehet a vizelet és a széklet is.

Milyen széklet esetén forduljunk orvoshoz, védőnőhöz?

Ha a baba széklete véres, takonyszerűen nyúlós, vagy nagyon bűzös, akkor érdemes átbeszélni az anya étkezését és a baba táplálását első körben a védőnővel, majd ha ő ajánlja, akkor a gyermekorvossal is.

Mik lehetnek az újszülött sárgaság gyakori kérdései?

A kórházban ellenőrzik a csecsemők bilirubin szintjét. A bilirubin egy a vörösvérsejt lebomlásakor keletkező sárga színű bomlástermék. Ha kórosan magas a szintje, akkor nem engedik haza a kórházból a babát anélkül, hogy kezelnék a csecsemő sárgaság tünetét. Kezelés alatt értendő az, hogy a csecsemő kékfény alá kerül, mely segít lebontani a kóros mennyiségű bilirubint a szervezetében.

Ha a bilirubin szint nem kóros, de a gyermek bőre, szemfehérje sárga színű, akkor az élettani sárgaságról beszélünk. A csecsemők nagy részénél ez előfordul.
A magzati élet során az édesanya szervezete termeli és juttatja el a babához a vörösvérsejteket, illetve az anya szervezete bontja is le azokat.

Amikor megszületik a baba, az ő mája még olyan éretlen, hogy nem képes azt a nagy mennyiségű bilirubint kiválasztani és emiatt lesz sárga a baba bőre, illetve a szeme fehérje.
Átlag esetben napról napra csökken ennek a szintje. Az élettani sárgaságot nem kell kezelni, szimplán ennie kell és így megtisztul a szervezete a felhalmozódott anyagtól.

Honnan tudjuk, hogy élettani, vagy kóros sárgaság merült fel?

Az élettani sárgaság van, hogy 2 hétig is eltart. Folyamatosan láthatjuk, ahogy kitisztul. A bőre rózsaszín, és a szeme fehérebb lesz.
Ha kórosan magas lenne a bilirubin szint, nagyon aluszékony lenne a kisded és nem ébredne fel arra, hogy éhes. Egy újszülött az első 2 hétben legalább 3-4 óránként kellene, hogy egyen. Ha nagyon nehezen ébreszthető a baba, akkor az édesanya forduljon a védőnőhöz, vagy a gyermekorvoshoz a biztonság kedvéért.

Gyermekágyi időszak alatt mi lehet a segítség az Anyának?

A gyermekágy alatt fontos odafigyelni az anyára is. A komoly hormonális változások miatt az édesanya lelkileg instabilabb és szüksége van a környezete segítségére. Elsősorban ne a baba körüli teendőkben támogassuk, hanem inkább a takarításban, főzésben.
Ha segíteni szeretnénk, nyugodtan kérdezzük meg az anyát és apát, hogy mire van szükségük.
Továbbá az is nagyon fontos, hogy a segítségnyújtás után hagyjuk a családot együtt pihenni.

Gyermekágyas időszak alatt milyen nem mindennapi esettel találkoztál Védőnői hivatásod során?

Köldökcsonk kapcsán találkoztam egy olyan esettel, amikor csak 7 hónap után esett le. Sebész is nyomon követte ezt az esetet.

A legújabb módszerek szerint vagy nem kell hozzányúlni a köldökhöz, vagy csak le kell fújni fertőtlenítővel. Ám ilyenkor a nyílt seb mellől távozó genny és vér eltávolítását nem segítjük elő és emiatt a meleg, nedves közegben begombásodhat a köldök. Ilyenkor érezhető egy szúrós, nagyon bűzös szag. Ez akár vérmérgezést is okozhat, emiatt fontos tisztán és szárazon tartani, amíg bármi váladék távozik belőle, hiszen ez egy nyílt seb.

Fültisztító pálcikát befújjuk a fertőtlenítővel, vagy belemártjuk abba és így töröljük körbe a köldökcsonkot napi egyszer fürdés után mindenképp, illetve ha széklet, vagy vizelet kerülne a közelébe.
Részletes videót a köldökcsonk ápolása kapcsán szülés utáni ingyenes tudástárunkban találtok.

Védőnői tapasztalatod szerint mi a legjellemzőbb félelem az Édesanyáknál gyermekágyas időszakban?

A legnagyobb félelem általában az, hogy lesz-e elég anyatej és hogy a babával biztosan minden rendben van-e.
Főleg első gyermekes szülőknél jellemző az, hogy figyelik a babát, hogy lélegzik-e.
Félelem merülhet fel attól is, hogy hogyan változik a kapcsolat a szülők között, hiszen nőként és férfiként új szerepük is lesz az életben, hiszen anyává és apává válnak.  

Milyen regenerációt, mozgásformát ajánlasz szülés után a gyermekágyas időszak végétől?

Mindenképpen érdemes egy teljes testi regenerációt végezni, ami magában foglalja a hasfalat, gátizmot, tartásjavítást és relaxációt. A babamamaakademia oldalán lévő Gyógytornásszal készített regenerációs programokat szívből ajánlom, amennyiben a kezelőorvos is utat enged neki a 6. héten végzett kontrollon.

A szétnyílt hasizom vizsgálatára is lehetőség van online videó segítségével, mely ha igazolódik az otthoni vizsgálat alapján, akkor a 9 hetes szétnyílt hasfal regenerációs program jó választás lehet a hasfal rendbetételére.

Köszönöm Fruzsina a beszélgetést, nagyon hasznos információkat kaptunk Tőled.

Ezúton is jó egészséget kíván  
Nagy Fruzsina és a BMA Csapata

Ui: Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: