Mi történik az 1. trimeszter alatt?

Mi történik az 1. harmad alatt?

Az első trimeszter a 0-12. hét végéig tart…

Egy igen intenzív szakasza a várandósságodnak. Érdemes tehát körültekintőnek lenni az 1. harmad alatt és odafigyelni a tested jelzéseire. Sokan mondják, hogy ez a legveszélyesebb időszak: ez végett ne rutinból kezdjétek a napotokat. Kerüljétek a nehéz tárgyak emelését, a komolyabb fizikai munkát pedig engedjétek át a párotoknak, aki minden bizonnyal segíteni fog Nektek!

Mi történik a fogantatás alatt és után?

Ekkor egyesül a hímivarsejt és a petesejt, melyekből sejtosztódással embrió születik. Ebben a 3 hónapban alakul ki a központi és a perifériás idegrendszer.

Kezdetben a legfontosabb, hogy a káros szenvedélyeidet mellőzd. A dohányzást mindenképpen hagyd ki az életedből, ezen túlmenően pedig iktasd ki az alkoholfogyasztást is.

Fogyassz egészséges, friss gyümölcsöket és zöldségeket, továbbá kezdj el folsavat szedni. E témakörben olvasd el Dietetikus Szakértőnk ajánlását. A cikk címe: Folsav, vagy Folát? A várandós vitaminokban, továbbá külön önállóan is szedhető. Érdemes lehet egyeztetni táplálkozástudományban jártas szakértővel és a nőgyógyászoddal, hogy Számodra melyik lenne a legideálisabb választás. 

Esetleges tünetek az 1. harmad alatt

Az első trimeszterre jellemző a has puffadása, amelyet gyakran tévesen összekevernek a megnövekedett várandós pocakkal. Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek segíthetnek az emésztésedben. A málnában, kiwiben, narancsban, almában, körtében, zöld olívabogyóban csupa olyan hasznos vitamin van, amelyek segíthetek!

A terhesség második hónapjában sokan számolnak be a mell feszüléséről, továbbá a mellbimbó udvar is elszíneződhet az 1. harmad alatt. Ezek mind természetes folyamatok, ettől nem kell megijedni.
Az első trimeszter utolsó hónapjában a sok stressz, a megváltozott életmód kimerítheti az Édesanyákat: többen számoltak be arról, hogy az átlagtól többet alszanak, akár napközben is. Érdemes ezt kihasználni, hiszen ekkor még kényelmesen, és jókat lehet pihenni, a megnövekedett has nem gátol meg bennünket ebben. 

A hormonváltozások több féle rosszullétet is okozhatnak, mely tovább növeli a fáradtságot. Ajánljuk olvasásra a Mitől lesz több energiája a kismamáknak? c. cikkünket.

Ha tehetitek, kérjetek a párotoktól egy kellemes masszázst, hiszen ez feltölthet Benneteket fizikálisan, és lelkileg is! Olvassátok el a Tények a várandósság alatti masszázsról c. írásunkat.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

 

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: