mi történik a második harmadban?

Mi zajlik a testben a 2. harmadban?

A terhesség 13. hetétől kezdődik a második trimesztered, amely egészen a 24. hét végig tart.

Sokan szokták azt mondani, hogy a várandósságod legkönnyebb része a 2. harmadban van. Megszűnnek a reggeli rosszullétek, végre kicsit új erőre kaphatsz. A fizikai aktivitásod látványosan javul. Végre nem szeretnél állandóan aludni és a melled feszülése is megszűnik.

A napi ritmusod kezd hasonlítani a várandósságod előtti időszakra, de ez csak rövid ideig jellemző, hiszen hamarosan a pocakod elkezd növekedni!

Megjelenik az a bizonyos „kívánósság” a 2. harmadban

Biztosan hallottál már erről, hiszen kifejezetten szokatlan párosításokról is lehet hallani. A kedvencem a mogyorókrém és a kovászos uborka párosítása volt. Szerintem Te is tudnál mesélni!

Ebben az időszakban a tested rengeteg változáson megy keresztül: a pocakod elkezd kerekedni, érdemes tehát jó minőségű olajjal kenni. A belső szerveid is elkezdenek áthelyezkedni, így biztosítva helyet a kisbabádnak. Változik a test zsír-, és izom aránya, valamint az egyensúlyod is kezdhet eltolódni. Változik a keringésetek, a vérnyomásod lehet, hogy nő, illetve az ödémásodás is elindulhat.

Mélyebb megértést biztosít a Mitől lesz több energiája a kismamának? c. írásunk.

Pocakod növekedésével a gerincedre is nyomás nehezedik, mely a 2. harmadban kezdődik: mindezekre érdemes tehát a mindennapos gyógytornát folytatnod, amelyet már az első trimeszteredben lehet, hogy elkezdtél.

Ha még nem olvastál utána, akkor itt az ideje a közelgő szülés miatt az intim tornának. Jótékony hatásairól itt olvashatsz.

A megváltozott hormonszint végett a bedugult orr érzése ekkor kezdődhet meg. Nem ritka azonban az sem, amikor orrvérzést is tapasztalhat a kismama. Nem kell megijedni! Természetes folyamatról beszélünk, a kisbabád megszületése után pedig mindez elmúlik. Ekkor a tengeri orrsprayt javasoljuk használatra, a patikában kapható termékeket érdemes kerülnöd. Ha van lehetőséged, használj levegőpárásítót: ezzel is enyhítheted a kellemetlen tüneteket.

A pocakodban fejlődő kicsiny életnek nagyon sok vitaminra van szüksége, amelyet a szervezetedből nyer ki: pótold a C, és a D vitamint, különösen, ha fogínyvérzést tapasztalsz!

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: