mi történik a harmadik trimeszter alatt_

Mi történik a harmadik harmadban?

A harmadik harmadban a legnehezebb. Elsősorban a fizikai változásoknak köszönhetően…

A kismama testsúlya a harmadik harmadban éri el a maximumot, az energiája pedig egyre kevesebb a kevesebb alvásnak köszönhetően. 

A kismama ilyenkor babájának gazdagabb mozgása miatt is fáradtabb, illetve a fokozott nyomás érzés is rásegít erre.

A pocak végett a járás megváltozik, hiszen az egyensúlyt már nehezebb tartani: a testeddel kicsit hátradőlsz, próbálod kiegyenlíteni a súlyt, amelyet a pocakodban hordasz. Bár nem veszed észre, de a belső szerveid új helyre költöztek, és helyet biztosítottak a babád számára. 

Hogyan tartsd meg az egyensúlyod várandósság alatt? c. írásunk végén 3 videó gyógytorna gyakorlatot találsz.

A harmadik trimeszterben gyakori a nők esetén a fészekrakó ösztön megjelenése, ám óvva intünk Téged attól, hogy ekkor kezdj egyedül függönymosásba. Kérj segítséget, ha nagyobb munkát kellene végezni.

Nem ritka, hogy megjelenik fájdalom a derék, medence, csípő tájékán. Ennek a medence erős tágulása lehet az oka. Kérjétek meg a párotokat, hogy masszírozzon meg Benneteket! A masszázs jótékony hatásairól tudtok többet itt olvasni. Ha szeretnétek otthon biztonságosan masszírozni készítettünk egy online kurzust ahol megmutatjuk azokat a fogásokat amivel kellemesen át tud masszírozni a párod otthon. Itt tudod elérni a kurzus leírását.

Női nemi szervek változásai a harmadik harmadban

A mell feszülése ebben a hónapban újra visszatér, ráadásul sok nőnél előtej is megjelenhet benne. A test tudja, hogy milyen feladatokat kell majd ellátnia, így felkészül a kisbabád érkezésére.

A nagyobb súly végett a méhszájad kinyílhat: ne hagyd ki az orvosi vizsgálatokat, aki figyelemmel fogja mindezt kísérni. Ha 1 ujjnyira kinyílt, és az orvosod a tényt megerősíti ne ijedj meg, természetes, és bárkivel előfordulhat.

A vizeletcsepegés ebben az időszakban sok kismamának okozhat szomorúságot: jó hír, hogy mindez orvos nélkül, otthon is kordában tartható intim gyógytorna segítségével!

Dolgozni, vagy nem dolgozni? Mit is csináljak a harmadik harmadban?

Az utolsó időszak ideális lehet arra is, hogy hangolódjatok az elkövetkezendő időszakra: találkozzatok azokkal, akiket régen nem láttatok, vagy ha teheted, akkor szűk baráti körrel tartsatok babaváró bulit! Ez mind segít abban, hogy a szüléstől és szülővé válástól való félelmek oldódjanak. Ez is a pszichés felkészülés egy természetes formája.

Az utolsó harmadban sok Édesanya már nem dolgozik: érdemes kihasználni ezt az időszakot, feltölteni magatokat energiával, elolvasni azokat a könyveket, újságokat, amelyeket régen szerettél volna.

A várandósság utolsó hónapjai egy életszakasz végét is jelenthetik: a fiatal pár ekkor válik családdá.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.ara

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: