Egyensúlymegtartás miért fontos?

Egyensúlymegtartás Várandósság Alatt

Mondhatjuk, hogy szinte a fogantatás pillanatától egy hatalmas változással teli spirálba keveredik a leendő édesanya, amivel már az elejétől érdemes lehet foglalkozni. Az egyensúlymegtartás várandósság alatt is egy egy plusz kihívást jelent az anyának….

A relaxin hormon szerepe:

A relaxin hormon már a terhesség elejétől elkezd termelődni a hölgyek testében. A végső segítsége e hormonnak kétségtelen (szülés kitolási szakasz), de a 9 hónap alatt sok fájdalmat tud generálni lazító hatása egyéb testi területeken. MIÉRT?

Minden ízületet, szalagot elkezd lazítani, ami azért fontos, hogy a csontok és izmok könnyebben tudjanak majd távolodni egymástól, ha már erre lesz szükséged a végén. Viszont igen gyakori, hogy fájdalmakat generál a testedben ez a folyamat. Például olyan hölgyeknél is előfordulhatnak erős testi fájdalmak, akik tudatosan sportoltak már jóval a terhességük előtt. Nagyon fontos, hogy ilyenkor elkezdjük azt a tornát, amivel a mélyizmok tovább erősödhetnek. Az izmok hamarabb petyhüdtté válnak, ezért muszáj karbantartani őket.

MIÉRT fontos a gyógytorna és az egyensúlymegtartás várandósság alatt?

A gyógytorna mélyizmok erősítésével is dolgozik.  A mélyizmok stabilizálják az ízületeket, hiszen a mélyizmok vannak legközelebb hozzájuk. A mélyizmok azok, melyek a mindennapi tevékenységedben segítenek, hiszen az egyensúlyi állapotod megtartásában is ők ténykednek. Ugye milyen fontos ez áldott állapotban? Pl. ha a busz hirtelen fékez, akkor is az egyensúlyodra és a kisizmokra lesz a legnagyobb szükséged azért, hogy megtartsd magad. Talán már Te is hallottál a core edzésről, várandósan sem szabad elhanyagolni ezeket az izmokat, mégha nem is olyan intenzív munkának tesszük ki magunkat torna közben.

Az egyensúlymegtartás várandósság alatt alapvető, hiszen:

Normál élethelyzetben az emberi test súlyvonala középen fut. Ha párhuzamos lábakkal állunk egyenesen, akkor a két láb között középen éri el a földet a súlyvonal.

Mozgás közben folyamatosan változik ez a vonal és annak megfelelően kell az izmoknak jobban, vagy kevésbé dolgozniuk, hogy merre mozdul el.

Mi van akkor, ha egy hatalmas pocak húz minket előre?

Attól függően kinek milyen gyorsan nő a pocakja, előfordulhat, hogy a súlyvonal – és az izmok-,ízületek – nem tudja követni ezeket a változásokat. A várandós nők nincsenek hozzászokva a pocakhoz és megfeledkeznek néha róla – a gyors változás miatt -, vagy mert nem tudják megfelelően koordinálni a mozgásukat.

Ezek az okok vezetnek ahhoz, hogy nagyon gyakran elveszítik az egyensúlyukat az alábbi esetekben:

  1. forduláskor,
  2. gyorsabb tempónál,
  3. lefele haladásnál,
  4. állásból lehajoláskor, vagy
  5. letérdelés közben

Mi a megoldás?

Egy jobb izomzat esetén – mély izomzattal együtt -, ezt időben észlelve kompenzálni tudják a kismamák, vagyis alkalmazkodni tud a test a sok változáshoz.

Esésmegelőző gyakorlatokkal fel lehet készülni arra, hogy egy ilyen kibillenéskor, hogyan lehet elkerülni azt, hogy ebből az egyensúlyvesztésből esés legyen.

3 videóra vett gyakorlatot kapsz, melyet Gyógytornász Szakértőnk készített, hogy otthon Te is fel tudj készülni és meg tudd előzni az egyensúlyvesztésből eredő kellemetlenségeket. A gyakorlat az Anyák és Apák országos közössége csoportban található fent rögzített bejegyzésben.

Valamint szívből ajánljuk Ingyenes Fájdalomenyhítő Kurzusunkat, melyben további hasznos gyakorlatokat állítottunk össze Kismamáknak!

Jó egészséget kívánunk!

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: