hogyan támogasd a gyermekágyi időszakot

Mi támogathat a gyermekágyas időszak alatt?

Hogyan támogasd tested regenerációját a gyermekágyas időszak alatt?

Szülés után a legtöbb nő nagyon elfáradt már a várandósság időszakában és még csak ezután indul az a megpróbáltatási, azaz más néven gyermekágyi időszak, amikor nemcsak a testedet kellene regenerálnod. Szerető gondoskodással életben kell tartanod a legdrágább kincsed. E kettő között lavírozunk, pedig mindkettő egyformán fontos. Ugyanis egy egészségesebb édesanya, aki jól érzi magát a bőrében bizony nagyobb lélekjelenléttel tud gondoskodni csecsemőjéről is.

Érdemes értenünk tehát, hogy miért van szüksége a testnek nagyjából 6 hétre felépülni!

Tudatosítsd ezt magadban már kismamakorodban, mert később, ha hiszed, ha nem úszni fogsz az árral a gyermekágyas időszak alatt, ha nincs egy hozzávetőleges terved arra, hogy mit hogyan szeretnél.

Nehezítő tényező az lehet, hogy ilyenkor izgulunk, hiszen a női maximalizmusunk a tetőpontjára ér. És ahogy nő a tapasztalatunk, úgy indul meg a tökéletesedésre való hajlamunk csökkenése. 😊

  1. Hormonok átrendeződésének nagy része az első 6 hétben zajlik.

A szülés után közvetlenül előtejed keletkezik, majd egyénenként változó időpontban megindul a tejtermelésed is, ami a pici fő tápláléka lesz. Ehhez energiára van szükséged, amit pihenéssel, ágyban végzett gyógytornával, friss levegőn tartózkodással és finom ételek fogyasztásával is összeszedhetsz. A felső test erősítése révén -akár ágyban – is a tejserkentést fokozhatod. Tejserkentő rövid jóga is alkalmas a célra.

  1. A méhösszehúzódás általában a szülés utáni első 3 napban történik meg 50% -ban, majd a további 50% a maradék 5 hétben.

Lehetnek menstruációs görcseid, erősebb és gyengébb vérzéseid ez idő alatt. A vérzés úgy is jelentkezhet, hogy elmúlik pár napra, majd visszajön az első 6 hétben. Türelem elmúlik.

Természetes vaspótlást már kismamakorban megkezdheted akár tápanyaggal, homeopátiával vagy schüssler sókkal is.

  1. A méhed teljes regenerációja történik ekkor. Hogyan?

Ez érinti a méhszalagok összébb húzódását és persze a méhed nyálkahártyájának újraépülését is. Ezt nem feltétlen érzed 😊.

  1. Kiderülhet ilyenkor, hogy van-e szétnyílt hasizmod,- és indulhat-e a hasfal regenerálódás.

Ha szerencséd van, akkor a kórházban dolgozó gyógytornásszal szülés után már másnap konzultálhatsz. Megmondja, hogy milyen gyakorlatokat tudsz végezni az ágyban, hogy jobban érezd magad. Megvizsgálja a hasizom szétnyílását, hogy milyen mértékű és javaslatot tesz arra, hogy mikortól kell vele foglalkoznod, ha kell.

Ha nincs szétnyílt hasizmod, akkor a hasfal regenerálódása nagyjából 6 hét.

  1. Hüvely regenerálódás, azaz a sérülések begyógyulása

Szülés alatti sérülések keletkeztek a hüvelyedben. Pici mikrosérülések lehetnek, sebek, vagy  akár gátrepedés is történhetett. A hüvely izmainak rugalmasságát gyorsabban vissza lehet szerezni, ha már elkezded az intim gyógytornát szülés után. A nyálkahártya is gyorsabban gyógyul, hiszen a mozgás hatására fokozódik a vérkeringés a területen és tudod a vér elsősorban ott segít, ahol több van belőle. A sebgyógyulást feltétlenül segíti.

  1. Gát területének regenerálódása

A kórházban végzett intim gyógytorna gyakorlattal sikerülhet a vizeletürítési érzetet is visszahozni. Olykor olyan hosszúra nyúlhat a vajúdás és a szülőszobai élmény időszaka, hogy teljesen elmúlhat az ingerérzet. Átlagban 2 nap alatt rendezi az intim gyógytorna.

Gátizomtorna végzése gyorsítja a felépülésedet, hiszen lényegre törő, rövid gyakorlatsor is tud koncentráltan segíteni a kötőszövetek és izmok összességén. Olvass tovább erre a linkre kattintva!

  1. Medence-, és csípő mérete és formájának változása a gyermekágyas időszakban

Kb. 6 hét szükséges a medencének és csípőnek ahhoz, hogy eredeti formáját és méretét visszanyerje. Persze előfordul, hogy nem az eredeti méretet nyered vissza, de nem nagy különbséggel. A medence-, csípő körüli izmok is az eredeti lefutásuknak megfelelően rendeződnek be a várandósság előtti állapotba.

Felépülésed attól is függ, hogy milyen mozgásformát és milyen időközönként tudtál végezni várandósság alatt. A trimeszterenkénti gyógytorna programunk már az első harmadban Gyógytornász által összeállított biztonságos gyakorlatokat tartalmaz, melyet otthonodban végezhetsz.

A szülés utáni regenerálódás szülés után 6. héttől kezdhető meg hüvelyi úton való szülés esetén, míg császármetszés után 8. héttől. Itt találod a több hetes szülés utáni regeneráló torna kurzusokat.

Jó egészséget kíván a BMA Csapata!

Gasparovszky Márta
Gyógytornász

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: