Őrizd meg fogaid épségét kismamaként

Őrizd Meg Fogaid Épségét Kismamaként

3 dolgot tehetsz az egészséges fogak-, és fogíny érdekében! Kíváncsi vagy, hogy hogyan őrizd meg fogaid épségét kismamaként?

A fogmosás módszertana is sokat változott az elmúlt években. Az Y generációig bezárólag vélhetően nem helyeztek nagy hangsúlyt a fogápolási szokásokra, nem tanították meg a gyerekeket kellően jól fogat ápolni. Hazánkban ezért még mindig népbetegség  a fogágybetegség.  Vagyis utána kell járjunk tudatos kismamaként, hogy tényleg ügyesen csináljuk.

Ki az, aki profi ebben? A kellően preventív szemlélettel bíró fogszakorvos és a dentálhigiénikusok a fogápolás csínját-bínját megismertetik a rendelőben a gyerekekkel és a kismamákkal is. A dentálhigiénikus szakma kb 20-25 éve jelent meg hazánkban.

A terhesség alatti hormonális változások miatt az íny puhább lesz és vérzékenyebb, ezért fokozottan figyelni kell a plakk eltávolítására és arra, hogy ne tudjon a fogkövesedés kialakulni. Azok a hölgyek, akik korábban is fogágybetegséggel küzdöttek, vagy erősebb hajlamuk volt hamarabb begyűjteni fogköveket, mint más nőtársuknak a terhesség alatt, fokozottabban kell figyelniük. A terhességi ínygyulladás a rendszeres, orvos által beállított időközönkénti fogkőeltávolítással-, professzionális szájhigiénével megelőzhető és karban tartható. A fogközök tisztítása is a mindennapi protokoll részéve kell, hogy váljon: fogselyem és különböző interdentális kefék hasznaláta javasolt. A prevenció részét képezi a kellő instruálás és motiválás, – a fogorvos, vagy dentálhigiénikus mindig személyre szabott tanácsokat ad.

Megtanít arra, hogy otthon hogyan tudd tökéletesen megtisztítani fogaidat, amivel nagyon sokat tudsz tenni azért, hogy ne hulljanak ki idő előtt.  Meglepődve hallottam arról is, hogy az elektromos fogkefe bizonyos esetekben jobban alkalmazható, mint egyszerűbb társai. Ez is egyéni konzultáció kérdését képezi.

Őrizd meg fogaid épségét kismamaként is, hátha később testvért is tervez a család. Több terhesség még nagyobb hormonális kihívást jelent a testünknek.

Fontos tudni, hogy milyen mikrotápanyagokat vigyél be terhesség alatt, melyek segíthetnek fogaid épségének megőrzésében.

Mikrotápanyagok:

  • C-vitamin ajánlás vitatott ugyan, de 2000 mg – 5000 mg között javasolják a szakértők egyedi állapotfelmérés alapján annak szedését. Tudd, hogy a kapszula forma könnyebben oldódik a tabletta formánál.
  • a D-vitamin egy gyulladáscsökkentő hormonnak lett titulálva, ami mérhetetlen sok esetben gyógyír számunkra, az ajánlás 2000 -4000 NE között van. Zsírban oldódó vitamin, ezért cseppes formában a leghatékonyabb.
  • A folsav -, vagy folát témakörében kérlek olvasd el bővebben a Dietetikus által lektorált írásunkat. 
  • B12 pótlása is javasolt lehet, ezért mindenképp érdemes megnézetni vérvétellel, hiszen a sejtosztódásért is felel (gondold el terhesség alatt milyen mennyiségben történik ez)!
    A cianokobalamin a B12 szintetikus formája, míg a metil forma a szervezetben is megtalálható aktív formája a B12-nek. Fontos, mikor táplálékkiegészítő formában szeretnénk pótolni, hogy mit is válasszunk. Érdemes folyadék formájában beszerezni, ha makrotápanyagokból nem tudjuk fedezni a hiányt.

A napi szintű fogápolás és mikrotápanyag bevitel mellett az alábbi ételek fogyasztását, ha ritkítod, akkor több eséllyel TE lehetsz a győztes a fogaid védelme érdekében.

Ritkább fogyasztás javasolt:

  • cukor
  • fehérliszttel, vagy abból készült termékek minden formája
  • feldolgozott élelmiszerek
Igen tudom, hogy azt gondolod, hogy ez sok időt vesz igénybe, de hidd el, csak egyszer kell elmélyedj a témában és megtanulod. Sőt ezt a tudást bőségesen kamatoztathatod akár egész életeden át azzal, hogy vigyáztál a fogaidra.

Szeretettel ajánljuk figyelmedbe az Anyák és Apák országos közössége csoportunkat, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

A cikket Dr. Pellion Katinka fogszakorvos lektorálta. 

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: