You are currently viewing Mikor kell szupinált cipő? Gyógytornász válaszol!

Mikor kell szupinált cipő? Gyógytornász válaszol!

Az ember a gyerekének mindig a legjobbat akarja, sőt ha az ember lánya ehhez még gyógytornász is, akkor különösen odafigyel bizonyos területekre gyerektémában. Így tettem én is. Ezért ma összeszedtem Nektek pár gondolatot a baba lábakról és a szupinált gyerekcipő kapcsán fontos tudnivalókról.

Ez egy olyan terület, amiben nehéz igazságot tenni, mert vannak egymásnak ellentmondó szakmai vélemények, ha rákeresel az intereneten.
De gyógytornászként a legjobb tudásom szerint én ezeket tartom fontosnak kiemelni a téma kapcsán:

Milyen a jó cipő?

Létfontosságú, hogy új cipő legyen a járást tanuló baba lábán. Olyan, ami lehetőleg bőr, erős kérgű, jól tartja a bokát és rugalmas a talpa.

A lányoknál a kicsit magasabb sarkú, “kopogós” cipők lennének megfelelőek váltócipőnek, nem pedig a lapos talpúak.
Ortopéd gyermekorvosok kifejezetten ellenzik a harántemeléses cipőtalpat és a lúdtalpbetét használatát. Hiszen, ha alátámasztjuk a talpat, akkor megszűnik az az inger, ami a láb fejlődését – az izmok erősödését- indukálja.

Mikor szükséges szakorvosi vizsgálat?

Az egyéves státuszvizsgálatok során a védőnő és a gyerekorvos együtt végzik el a mozgásszervi vizsgálatokat. Ha a gyerekorvos bármilyen rendellenességet észlel, a diagnózisnak megfelelően szakorvosi vizsgálatra küldik tovább a kicsit.
Egyéves korban jellemzően befelé dől a babák bokája, ez teljesen természetes. Ha ez még két-három éves korban is fennáll, mindenképpen szakorvosi konzultáció javasolt. Minél előbb elkezdődik a probléma korrigálása, annál nagyobb az esély arra, hogy tornával, megfelelő kialakítású cipővel helyreállítható a boka helyzete.

Alapbetegség hiányában szinte sohasem javasolt a szupinált cipő 3 éves kor alatti gyereknek.

A laza ízület, hypoton =(az izomzat túl laza, csökkent tónusú), spasztikus =(annyira tónusos az izom, hogy akár görcsösnek is mondhatják) betegség természetesen egészen más eset és máshogy is kell kezelni. De ebben az időszakban -1-3 éves korban- nagyon ritka a valódi panasz, azaz fájdalom a kisgyermekeknél.

Mit jelent a szupinált cipő pontosan?

A szupinált cipőkben egy döntött sarokék van a cipő talpában, ami megakadályozza, hogy a boka túlzottan befelé dőljön.

Mikor szükséges a szupinált cipő használata?

Ha a boka dőlése több, mint 10 fok és a kisgyermek elmúlt 3 éves.

Melyek a jó szupinált cipő márkák?

• Salus supinált cipő
• Maus cipő
• Szamos supinált gyerekcipő
• Ponte 20

Mit tehetünk szülőként, hogy a baba lába megfelelően fejlődjön?

Fontos, hogy egészséges lábacskák esetén is a babákat, kisgyerekeket a legváltozatosabb természetes talajokon járassuk (ne csak a lakás padlóján és aszfalton), ilyenek pl.: homok, fű, kavics, emelkedő, lejtő, szúrós tarló, hepehupás szántás stb.

Milyen természetes módszerek segítenek a lábacskákon?

Gyógytorna esetén a talpak taktilis =( tapintásos érzékelésen alapuló) ingerlése és az izmok erősítése a cél. Ez történhet még manuál terápiával (Dévény módszer, FDM terápia), aktív tornával (láb nagymozgásainak és finom motorikájának fejlesztése), egyensúly fejlesztő eszközökkel ( talpizmok munkája más egyensúlyozás közben), izomragasztási technikával (kinezio tape) is stb.
Természetesen vannak összetettebb problémák, olyankor alaposabb szakszerű vizsgálatra és csapat munkára lehet szükség. A vizsálat alapján eldöntik milyen terápiára és milyen típusú korrekciós cipőre van szükség.

Ha szülőként szeretnéd körbe járni a bébikomp témakörét is, akkor itt megteheted.

Jó egészséget kívánunk, 

Gasparovszky Márta
Gyógytornász és a BMA Csapata

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Vélemény, hozzászólás?