Bébikomp az örök dilemma?

Bébikomp az örök dilemma…

A bébikompot ki ajánlja?

Sok szakember -köztük mi is – meglepődve vesszük észre, hogy még mindig lehet kapni bébikompokat – Kanadában már tilos árulni például -. Gyógytornászok, Dévény módszerrel kezelők és TSMT kezelők sem ajánlják ennek használatát. A bébikomp – a még járni nem tudó – kisgyereket segíti az önálló helyváltoztatásban, a hozzá tartozó játékpult pedig felkelti a kicsi érdeklődését. A már ülni tudó babákat lehet beletenni függőleges helyzetbe úgy, hogy a lábuk leér a földre.

Összegyűjtöttük Nektek azokat a szempontokat, amiket fontos lenne figyelembe venni, mielőtt bébikompot használnánk:

 1. A bébikompban túl korán kerül a gyermek függőleges testhelyzetbe, arra fizikailag még nincs kész.
 2. Gyakori, hogy tartáshibák alakulnak ki használata miatt (lúdtalp, Xláb, előre billent medence, fokozott ágyéki lordosis, vagy előre esett vállak).
 3. A kompban való járás álstabilitást ad az ágyékának és a csípő izomzatának is, az eleve feszesebb izomzatú babák állapotát tovább rontja. Nehezebb lesz megtanulnia a helyes járást.
 4. A gyermek fejlődési szintjének megfelelő mozgásminták gyakorlásától veszi el a lehetőséget, hiszen a szabad mozgását, önmaga felfedezését is korlátozza.
  A kúszás&mászás elengedhetetlenül fontos az idegrendszer éréséhez, akár tanulási és viselkedési zavarok is kialakulhatnak.


  Miközben lépeget nem látja a baba a saját lábait, ettől az idegrendszeri összehangolódás hiánya alakulhat ki. Valamint a járásbiztonság is nehezebben szerveződik meg.

 5. A lábujjhegyen ugrálás és az, hogy lábhátukkal érintik a talajt, olyan terhelésnek teszi ki a lábfej ízületeit, izomzatát, ami a természetestől teljesen eltér. Nem megfelelően alakulnak ki a talpboltozatok, a talpizmok. Ennek következménye a lúdtalp, lábujjhegyező járás, vagy beszűkült bokamozgás a jövőben, tehát az egyenletes erőeloszlás lehetetlenné válik járás során.
 6. Bemerevedhetnek, rövidülhetnek a csípőt hajlító izmok. Az előre dőlés következtében a test súlyvonala előre helyeződik, ami óriási plusz terhelést jelent az alsó végtag, a csípő és a törzs ízületei, izomzata számára. Felnőtt korban derékfájdalom, lumbágo, ischias, porckorongsérv, és farba -, lábakba sugárzó fájdalom lehet a következmény.

  Has-, hát-, kar és idegrenszeri hatások bébikomp használatával:

 7. A has izmai rövidülnek, illetve a hátizmok sem erősödnek megfelelően, az izomzat még nincs felkészülve a függőleges helyzet megtartására. Ennek következtében gerincferdülés alakul ki.
 8. A kartámasz miatt a vállak előre esnek, a lapocka felfelé és kifelé csúszik, a mellizmok rövidülnek. Ezen később tovább ront a görnyedt ülés, így felnőttkorra vállízület, nyakcsigolyák kopása, nyak fájdalma, fejfájás is jelentkezhet.
 9. Idegrendszer fejlődése szempontjából lényeges még, hogy a bébikomp, járássegítő használatával hibás képet kap vissza az idegrendszer a test felől. Ennek oka, hogy olyan helyzetben tartják meg ezek az eszközök a babát, amiben természetes esetben elesne. Így nem tanulja meg a gyermek a helyes mozgásmintát, egyensúly, koordináció, térérzékelés és testséma zavarok alakulhatnak ki.

Hogy ne csak elvegyünk, de helyette ajánljunk is valamit bébikomp helyett…

A bébikomp helyett kisebb babáknál érdemes lehet a pihenőszéket, vagy az adamo hintát kipróbálni. Ha a baba nagyon izgő-mozgó, akkor a bébi karámot, hogy édesanya könnyebben tudjon tevékenykedni. Ha mindenképpen az állást -, járást akarjuk forszírozni, akkor a foglalkoztató asztalok is jók lehetnek, mert mellette fel tud állni és körbe tudja sétálni, miközben még „fejleszti” is magát.

Mindenekelőtt legfontosabb a türelem. Minden gyermek a maga ütemében fejlődik. Az, hogy később kezd el állni vagy járni, mint a „szomszéd gyereke” az nem azt jelenti, hogy bármiről is lemaradna. Adjunk időt neki, hogy a saját ütemében jusson el a járásig.

A cikket lektorálta Gasparovszky Márta Gyógytornász.

Ha érdekel, hogy milyen lényeges információkat rejtenek cikkeink, akkor olvasd tovább blogunkat. Pl: kismamaként hogyan fektess le szilárd alapokat, melyre könnyű építeni 🙂

Csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége FB csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: