You are currently viewing Adaptogén vs. Stimulátor?

Adaptogén vs. Stimulátor?

Rövid, vagy hosszú távú megoldást keresünk az aktívabb napok megéléséhez?

Érdemes tudni, hogy mi használ és mi árt nekünk mielőtt használjuk, igaz? Hisz a legnagyobb érték az életben az ép és egészséges test, pláne várandósság idején.

A „készít-mények” (azaz gyártási eljárás során készült termékek) akármilyen minőségében is készüljenek, mind szintetikumnak minősülnek.

A szintetikus fogalma: „mesterségesen előállított.”

Néhány összetevő megtalálható a természetben önálló formájában, de nem a kész termék formájában, ahogy a boltban megvesszük. Hiszen a gyártási eljárás során szintetikummá alakult.

Az élet folyamatosan tanít minket erre, ezért is amennyire csak tudunk legyünk elővigyázatosak egyrészt úgy, hogy figyelünk az érzéseinkre, másrészt úgy, hogy körültekintőek vagyunk és hiteles információk birtokában döntünk.
Rengeteg szert találunk az interneten, ami ígéretet ad valamely probléma megoldására.

Ilyen például az adaptogének és stimulátorok témaköre is.

Adaptogén növények azok, melyek harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését.

Míg a stimuláns szerek többsége a szimpatikus idegrendszert aktiválva fejti ki hatását, a jelenleg kapható többségük pedig komoly eufóriát is okoz. Ez pedig már néhány alkalom után komoly szellemi függőséget idézhet elő.

A gond abban lehet, hogy a megkülönböztetése ennek a 2 témának nem mindig teljeskörű.

A koffein-, azaz a kávé, kóla és még a kakaó is stimulátor.

Igen van az az évszám, amikor már egyáltalán nem érzi az illető a stimulátor hatását a kávénak, de a hozzászokott szervezetnek ebből egyre többre lehet szüksége ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje, már ha évtizedek múlva elérhető bármilyen hatás…. Az egy másik kérdés, hogy milyen gyakran fogyasztjuk, mennyire válunk rabjává? Ha csak időnként, akkor az még akár – egyénenként változó mértékben – lelkünk gyógyítója is lehet.

Hallottad már ezt a kifejezést?: „A kóla Isten ajándéka az emberiség számára.” 

Másik jó példa az ambivalens érzetek megelevenítésére a macagyökér példája. Sok ember szedi azért, hogy gyermeke megfoganjon, vagy azért, hogy egészségi állapota -hormonjai -, energiája rendeződjön.
A maca gyökér pedig stimulátornak minősül. Azaz rövid távon pörget, hosszú távon lemerítheti a hormontermelő mirigyeket.

 1.  A legtöbb maca készítmény organikus por formában nyersen kapható.
      (Annak ellenére, hogy a peruiak csak főtt, sült formában ajánlottak fogyasztásra, mert hasonló lyukakat            képes a bélfalon csinálni, mint a glutén.)

 1. Jód tartalma miatt a pajzsmirigy problémával élőknek különösen oda kell figyelniük rá, hiszen mint tudjuk a jód szükséges, csak nem mindegy, hogy mely formában és mekkora mennyiségben visszük be.

  (Van, aki csak tápanyagok formájában tolerálja, valaki homeo készítményként, valaki lugol oldat formájában…. és így tovább.)

 2. A maca ezek mellett goitrogén növénynek is számít, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodását okozhatja hatásai révén,

 3. Alvászavarokat, has-, és fejfájást okozhat akár 2-3 héten belül is.

 4. Hosszabb idő után depressziót, agresszivitást, érzelmi labilitást válthat ki.

Zselatin formában ajánlják megvételre, mert ez az jelenti, hogy előfőzött, vagyis a toxikus enzimek elfőttek a gyökeréből. De attól még volt olyan ismerősöm, akinek nem vált be, mert hasi görcsöt okozott és pajzsmirigyében pulzálást érzett rögtön a bevétele után. Valaki pedig esküszik rá, hogy ettől fogant meg kisbabája. Ennyire mások vagyunk.

Mielőtt az ember elkezd bármilyen növényt kapszula, azaz szintetikum formájában szedni érdemes körültekintően eljárni. Például ki lehet mérni, hogy a választott növény jó -e nekünk. Számtalan gép létezik már a piacon, ami segíthet a döntésben. Kérdés, hogy ki miben hisz és mit tapasztalt ezek terén.

A legjobb, ha stimulátorok helyett adaptogén szereket választunk, egyénre szabott formában pl:

 •  múmijó félék,
 •  aranygyökér,
 •  édesgyökér,
 •  noni készítmények,
 •  egyes aminosavak pl: L-tirozin

A leges legjobb viszont, ha azt a tápanyagot pótoljuk, amire tényleg szükségünk van legalábbis első sorban. Ez alapjában segíthet a fáradtság leküzdésében. Ha kevésnek bizonyul, akkor érdemes tovább keresni és adaptogén szerek felé is nyitni a megfelelő laboreredmények birtokában.

Több cikket találsz még az oldalon, melyet Fülöp Lili Dietetikus lektorált:

 1. Folsav vagy folát?
 2. Táplálkozási kisokos várandósoknak…

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Vélemény, hozzászólás?