Táplálkozási kisokos várandósoknak – mit mond a dietetikus_

Táplálkozási Kisokos Kismamáknak

Egy jól megtervezett étrend nemcsak az Anya, de a Baba egészségét is szolgálja! Mit is jelent a táplálkozási kisokos kismamáknak?

Az internetet, közösségi oldalakat bújva egymásnak ellentmondó információkkal találkozhatunk. Néha az országok ajánlásai is eltérnek egymástól. Nem csoda hát, hogy az egyébként is sok mindenben bizonytalanságot érző várandós, nem tudja mit szabadna – és mit nem – ennie a 9 hónap során.

Talán nem mondok újdonságot: nem szükséges kettő helyett enni. Azonban picit többet enni lehet! Ez a picivel több, 150-300 kalória, ami önmagában nem feltétlenül árul el sokat. 150 kalória körülbelül egy nagyobb banánnak, míg 300 kalória egy körülbelül 70 grammos teljes kiőrlésű kenyérszeletnek mozzarellával és paradicsommal felel meg. Így máris könnyebb elképzelni ezt a többlet energiabevitelt.

A kiegyensúlyozottság nagyon elcsépelt, pedig valóban érvényes a 9 hónap táplálkozására is.

Ha szélsőségektől mentesen, egyik makrotápanyagból sem túlzásba esve telnek a mindennapjaink, akkor táplálkozási oldalról a várandósság nagy részét kipipálhatjuk!

Megfelelő rostbevitellel, amelyhez hozzájárulnak a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék is sokat tehetünk egészségünkért. A vízfogyasztásnál érdemes szem előtt tartani, hogy többször igyunk keveset. Na de térjünk rá a táplálkozási kisokos kismamáknak részre.

Vannak azonban olyan alapanyagok, makrotápanyagok, vitaminok- és ásványi anyagok, amikre kiemelt figyelmet kell fordítanunk:

1.Megnövekszik a fehérjeigény – körülbelül 10 grammal, amely egy nagyobb tojásban vagy 70 gramm sovány túróban található meg.

2. Megnő a szervezet vas igénye – ezt a legjobban belsőségekből pl. májból tudjuk fedezni. Vigyázzunk, ha nagyon gyakran fogyasztjuk, túlzott mennyiségű A-vitaminhoz juthatunk. A cél tehát továbbra is a kiegyensúlyozottság és a változatosság.

3. Főleg az első trimeszterben a folsav magasabb bevitelére van szükség – zöld színű zöldségekben, így például a spenótban, borsóban, brokkoliban, zöldbabban találkozhatunk vele. Az étrendi mennyiséget érdemes folát tartalmú kiegészítővel is pótolni.

4. A teljesség igénye nélkül bizonyos vitaminok bevitelére ajánlott még picit jobban odafigyelni. ilyen a B6 és B12, a C és D-vitamin is, míg ásványi anyagokból és nyomelemekből például a kálcium, a cink és a jód lehet segítségünkre ebben az időszakban.

Olvasd el, hogy Miért kívánhat a megszokottól eltérő ételeket a kismama? Genetikai eltéréseink nagyon izgalmas meglepetésekkel szolgálnak olykor.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül. Ide kattintva tudsz csatlakozni.

Szerző: Fülöp Lili – Dietetikus

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: