Szétnyílt hasizom tünete és kezelése

Szétnyílt hasizom tünete és kezelése

Szétnyílt hasizom tünete és kezelése

A szétnyílt hasizom kezelése mindig az előzmények felderítésével kezdődik.
Honnan tudod, hogy szétnyílt a hasizmod?

Szétnyílt hasizom vizsgálata

A szétnyílt hasizom diagnosztizálásához nem szükséges komoly vizsgálatokon részt venned, hiszen nem egy valamiféle rejtett problémáról van szó. Léteznek árulkodó esztétikai és funkcionális jelei, melyek megjelennek a hasfalon.

1. Ilyen lehet például a kidudorodó has-, és/vagy köldök. A szövetek megnyúlása miatt – szülés után pár hónappal is – azt gondolhatják rólad, hogy még mindig állapotos vagy.

2. További jel lehet a hasfal előre domborodása, kézzel tapintható rés, és a köldök területén jelentkező fokozódó duzzanat általában a hasprés kivitelezése közben.
Nagy többségében nem jár hasi fájdalommal a szétnyílt hasizom. DE hátfájást bizony okozhat, ha nincs megfelelő időközönként végezve a szétnyílt hasizom tornat. A szétnyílt hasizom torna teszi rendbe a hasfalat.

Mikor kerülhet sor szétnyílt hasizom műtét elvégzésére?

Először is nagyon fontos célzott tornával orvosolni a problémát. Négy ujjnyi távolság felett, vagy súlyos sérv esetén a gyermekvállalási időszak után szóba jöhet a plasztika. Akkor, ha már nem tervez a család több gyermeket, de még ebben az esetben is konzervatív kezeléssel, vagyis először mozgással kell kezdeni, mert nem lehet tudni, hogy az adott egyén hogyan fog reagálni rá.
Első 2-3 hétben nagyon szépen elkezdhet visszaalakulni, sok esetben hat hét alatt regenerálódik a két újjnyi szétnyílás. De ha több ujjnyi, akkor magától nem valószínű, hogy alakítani tudunk rajta. 2-3 hónap intenzív gyakorlás szükséges az eredményhez nagy általánosságban, mely egyénenként változó lehet.

Milyen egyéb módokon mutatkozhatnak meg a szétnyílt has tünetei?

  • Mivel az izom nem tudja megfelelően ellátni funkcióit, ezért jelentkezhet derék, hát, kismedencei és még csípőtájéki fájdalom is, mely akár hasi diszkomfort érzést is kiválthat. Bár ez utóbbi ritkábban fordul elő.
  • Gyenge törzs és hasizmok mellett tapasztalható egyidejűleg a gátizomzat gyengesége is.
  • Pár csepp vizelet távozhat tüsszentés, vagy nevetés közben, sőt, akár sérv is kialakulhat a szétnyílt hasfal hatására.

Egy egyszerű teszt kivitelezése során bárki vizsgálhatja magán, hogy van-e szétnyílt hasizma. Ha meggyőződsz arról, hogy szétnyílt a hasizmod, akkor mindenképpen érdemes elkezdeni egy olyan programot, ami kifejezetten arra jött létre, hogy helyreállítsa az eredeti állapotot.

Miért érdemes Gyógytornász által összeállított programban részt venni?

Azért, mert ha fény derül egyéb, mozgásszervrendszert érintő problémára, akkor könnyen tudja a megfelelő szakember egyénre szabni a gyakorlatokat. Azaz egy holisztikusabb szemléletre van szükség, mert a gyógytornász látja át az egész test rendszerét és annak diszfunkcióit. Valamint azt is, hogy mi minek a következményeként funkcionál rosszabbul. A Gyógytornász egyetemet végzett mozgásszervi szakértő is egyben, azaz pontosan tudja a gyakorlatok meghatározásának sorrendjét is.

Mi egy kifejezetten tudatosan összeállított programot hoztunk létre, mely túlmutat a szimpla hasizom regeneráción, hiszen a szövetek helyreállítása a cél. Mint tudjuk a szerveink is szövetek, sőt a sejtjeink is szervek. Minden diszfunkció feltárása a leghatékonyabb útja annak, hogy a teljes testet vegyük figyelembe egy ilyen program kialakítása közben is.

Jelentkezem az Ingyenes Webinarra a Gyógytornászhoz!

A video célja, hogy minél átfogóbb képet kapj a problémád hátteréről, amely segít megérteni, hogy miért is olyan fontos figyelmet fordítani a hasfal regenerációjára.

Mielőtt megnéznéd itt is olvashatsz bővebben ennek anatómiai hatásáról

A szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis az egyenes hasizom más néven rectus abdominis rostjainak hosszanti szétválását jelenti. A hasfalat összesen 3 rétegnyi hasizom alkotja, belülről kifelé haladva helyezkedik el a haránt hasizom, majd a külső és belső ferde hasizom majd végül az egyenes hasizom.
A hasfalat középen egy vastag kötőszövet, latinul a linea alba zárja. Ezen a területen a megnövekedett hasűri nyomás a hasfal szöveti terjeszkedését, megnyúlását okozza.
A megnövekedett hasűri nyomás a két egyenes hasizom közti kötőszövet megnyúlását és ezáltal egymástól való eltávolodását okozza.
Az egyenes hasizom párhuzamos, szimmetrikus izomrostokból áll a középvonal két oldalán. A bordákat és a medenceövet, pontosabban a szeméremcsontot köti össze, ezáltal fő feladatai közé tartozik az ágyéki gerincszakasz hajlítása, tehát amikor előre hajolunk, vagy felülünk az a rectus abdominis által valósulhat meg.
Segíti a belső szervek védelmét és fontos szerepe van az erőltetett kilégzésben is, részben ennek segítségével jön létre a hasprés persze a többi hasizommal együtt dolgozva.

A medence helyzetének kontrollálásával kiemelkedő szereppel bír a testtartás szabályozásában is. Továbbá az egyenletes hasűri nyomás fenntartásával hozzájárulnak az egészséges gyomor és bélműködéshez. Egyoldali működése esetén oldalra hajlítja a törzset.

Olyan hétköznapi folyamatra gondolhatunk ez esetben, mint például az ágyból való felülés. DE hasizom gyakorlat akár az is, amikor WC-n ülünk, tüsszentünk, földről való súly felemelése és az egyensúlyozás is ablakmosás közben.

A hasfal anatómiai és biomechanikai viszonyának megváltozása esztétikai, de azon túlmenően a rés nagyságától függően funkcionális problémákhoz vezethet.

Mint például derékfájás, amely az izomzat gyengüléséből-ezáltal a stabilitás csökkenéséből adódik.
Megbomlik az izomegyensúly, egyes izmok túl vannak erőltetve, túlműködnek, rövidültek, más izmok szerepét veszik át és más izomcsoportok pedig lustábbak, alulműködnek, megnyúltak.
Gyakori következmények közé sorolható még a sérv. A mély hasizmok és a medencefenék-izmok szoros együttműködésben vannak, az egyik izom működése növeli a másik izom hatékonyságát, tehát a gyenge hasizom következtében gyengülhet a gátizomzat.
Mivel a gátizmok szerepet játszanak a kismedencei és hasűri szervek alátámasztásában és zárva tartja a rajta áthaladó nyílásokat, ezáltal gyengesége vizeletinkontinencia megjelenéséhez, azaz vizeletvissztartási problémákhoz vezethet.

Szétnyílt hasizom okai

A szétnyílt hasizomról legtöbbször a terhesség kapcsán lehet hallani és olvasni, hiszen minden második kismamát érint, azonban kialakulhat férfiaknál és gyermekeknél egyaránt. Most már minden korosztályt érinthet a probléma.
Előfordulhat túlsúlyos egyéneknél, olyanoknál, akik helytelen technikával nagy súlyokat emelnek, visszavezethető a genetikai adottságokra, veleszületett kötőszöveti gyengeségre való hajlam is lehet. Terhesség alatt pedig a hormonális (relaxin) változások, a növekvő hasűri nyomás következtében is gyengülhetnek a szövetek és ezáltal kiszélesedik, megnyúlik a kötőszövet, növelve ezzel a távolságot a egyenes hasizom=rectus abdominis között.

Ez a folyamat a terhesség természetes része, azért is szükséges, hogy a csecsemő megfelelő teret kapjon a növekedéshez. Különösen gyakori a szétnyílt hasizom a császárral szült kismamák körében, illetve további kockázati tényezőnek számít az életkor, gyermek súlya, ikerterhesség, korábbi vagy ismételt hasi műtét és az életmód is.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: