hogyan támogatja a masszázs a hormonegyensúlyt

A masszázs támogatja a hormonegyensúlyt

A masszázs javítja a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti a vér áramlását a végtagokból a szív felé.

A masszázs növeli a friss vér áramlását, amely tápanyagokat, hormonokat és oxigént szállít a szerveknek és az izmoknak.

A hormonok szabályozó anyagok, melyek a vér útján terjednek és üzeneteket visznek a célsejtek felé. A cél az, hogy a hormonok szabadon áramoljanak a vérben és abszolút, valamint relatív értelemben is optimális arányba kerüljenek a testben.
Abszolút értelemben vett mérték azt jelenti, hogy a vérleleten a referencia tartományon belül van-e az adott hormon értéke vagy sem.

Míg relatív értelemben vett egyensúly azt jelenti, hogy X hormon érték Y hormonhoz képest is megfelelő mértékben van szabad állapotban a vérben. Létfontosságú figyelembe venni egymáshoz képesti arányukat is azért, hogy támogassuk a hormonegyensúlyt.

Ugyanis, ha több a szabad hormon mennyisége a testben, akkor kevesebb lesz a kötött állapotban lévő – úgynevezett passzív hormon -. Amennyiben a hormonok nem szabad állapotban vannak, akkor az azt jelenti, hogy a hormon útját elállja valami. Ekkor szükséges a keringés fellendítése.

Hogyan befolyásolja a masszázs a hormonegyensúlyt?

A masszázs a hormonális egyensúlyt támogatja. A belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, nemi szervek stb.) kevésbé lesznek arra ösztönözve, hogy feleslegesen még több hormont állítsanak elő (pl. inzulin, kortizol, ösztrogén). Hiszen a masszázs abban tud segíteni, hogy a hormonok útját szabaddá tegye a vérben. Vagyis olyan vérkeringést érhetünk el vele, amivel a hormon könnyebben juthat a célsejt felé.

Ha a hormon útja nem szabad, akkor a belső elválasztású mirigy túlterhelődhet. Ugyanis mint kiinduló szerv arra van késztetve, hogy még több hormont termeljen addig, amíg sikeres az üzenetátadás. Vagyis lehet, hogy sokat kell termelni egy adott hormonból ahhoz, hogy célba érjen.

A masszázs abban segít, hogy a hormonok útját ne állja el semmi és korrekt üzenetek érjenek időben oda ahová kell a fizikai testben.

Ha a túlingerlése/túlterhelése megszűnik a hormontermelő mirigyeknek…

akkor az egyensúly felé kezd tendálni a test, beindulhat az öngyógyítás. Több szabad hormon a vérben több sikeres üzenetátadást jelent a szerveknek.

Összeállítottunk nektek egy ingyenes kurzust, ahol jobban meg tudtok ismerkedni azokkal az eszközökkel, amit egy kismama otthon tud használni fájdalom csillapításra.  Ide kattintva találod a részleteket az ingyenes kurzusról.

Ezek között az eszközök között van a kismama masszázs is.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: