Válj Önmagad legjobb verziójává

Válj önmagad legjobb „verziójává” szülés után..

Hogyan válj önmagad legjobb „verziójává” szülés után edzés segítségével?

Gyógytornászként és anyaként is nagyon fontos számomra az alábbi terület teljes értése és a saját életembe való implementálása.
Értést nyújtó információkat szeretnék megosztani veled azért, hogy elhidd milyen fontos csúcsformába kerülni babád születése után. Ha terveztek kistestvért, akkor különösen ajánlom e cikk olvasását.
A kezdő rehabilitáció szülés után a túléléshez és a kényelmesebb hétköznapok megéléséhez nélkülözhetetlen lehet. Hiszen ekkor tanulhatod meg, hogy hogyan és miért éri meg gátizmaidat, hasfaladat és törzsizmaidat regenerálni. Ekkor érdemes megtanulnod azt is, hogy a különböző új testhelyzetek felvétele alatt milyen területekre kell odafigyelned.
Babád születése után rengeteg új tevékenységet végzel, melyek fájdalom érzettel járhatnak. A fájdalom rá tud „ülni” a mindennapi életünkre, ezért megfelelő gyakorlatokkal segíthetsz panaszaid számát csökkenteni.

De mit tudsz csinálni, ha ennél többet szeretnél és szülés után fokozatos és konzisztens fejlődésre vágysz testi-, lelki és mentális téren egyaránt?

Ha lenne időd arra, hogy komolyabb szinten visszaállj sportolni, de nem érzed még elég erősnek magad hozzá, akkor olvass tovább.
A haladó szülés utáni regeneráció abban tud segíteni, hogy újra elérd teljesítő képességed legjavát.
Az állóképesség, az izomerő, az egyensúly megtartása mind nélkülözhetetlen eleme a szülés utáni torna végzése alatt. Ezek fejlesztése sosem árt és emellett még testösszetétel változást is elérhetsz velük.

Miért jó, ha ezeket a területeket fejlesztjük és a torna szülés után életed részévé válik?

Az állóképesség fejlesztés célja a szervezet fáradással szembeni ellenálló képességének növelése. Ha megfelelő az állóképesség, akkor az átlagosnál nagyobb terhelésekkel szemben is ellenálóvá válik szervezetünk és a nagy munka után is gyors lesz a regeneráció. A kisbabás / kisgyerekes lét egy extra kihívás a szervezetnek, amiben segítségünkre lehet a jó teherbírás.
A fittség egyenlő az egészséggel az Amerikai Sportorvosi Társaság (ACSM) állásfoglalása szerint. Azonban azt nem az izmok mérete adja, hogy ki mennyire fitt, hiszen az állóképességnek sokkal több szerep jut ebben. Tehát ha fáradékonynak érzed magad, illetve a nap végére olyan vagy, mint akit kifacsartak, akkor ez a terület fontos számodra.

Az izomerősítés, azaz a szülés utáni torna rengeteg előnyös tulajdonsággal bír…

Amellett, hogy megtarthatod vele könnyen a testsúlyod, ügyes tervezéssel még veszíthetsz is belőle. Heti 3 erősítés a napi kalóriaégetést is növeli. Emellett ezzel az edzéstípussal lassíthatod a csont és izomtömeg vesztést (ami enélkül akár évi 1 % is lehet). Erősebb és tónusosabb leszel általa. A megfelelő izomerő elengedhetetlen a jó testtartáshoz, a jó egyensúlyhoz és a koordinációhoz. Különböző egészségügyi problémáidon (ortopédiai, reumatológiai, belgyógyászati) is tudsz javítani az által, ha jól edzed izmaid. Edzés közben növekszik az endorfin szint is, ami javítja a közérzetet. Ezáltal boldogabbnak, lelkikleg kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad. Javul az alvásminőség és ezeken keresztül az életminőséget is javítja.
Az egyensúly fejlesztése nem csak gyermekkorban és időskorban, de az eközötti felnőtt életünkben is nagyon fontos. Hatással leszünk ugyanis a jövőbeli jól -létünkre is ezáltal.

A jó testi térérzékelés segíti a bonyolultabb mozgások biztonságos elvégzését és a váratlan szituációkban a sérülések elkerülését is.
Például egy új térhelyzetben (buckás út, kiálló fagyökér, emelkedő és lejtő) a megfelelő térérzékelési képességünk segít az erre való reagálásban, vagy a sérülés elkerülésében is. Ezen kívül ez egyensúlyérzék-, térérzékelés fejlesztése növeli a koncentrációs képességet is.

„A szervezet érzékelő, ellenőrző és mozgásszabályozó rendszer-együtteseinek, összehangolt működését koordinációs képességeknek nevezzük. A koordinációs képességek adják a mozgástanulás hátterét” (Honfi 2011)

Tehát ha új dolgokat akarunk tanulni, ahhoz is elengedhetetlen ez a képesség (új tánclépés, új mozgásforma).

Ha bővítenétek a családot, fontos, hogy megfelelő alapokkal vágj bele egy következő várandósságba, így Te is könnyebben fogod végig csinálni és egy boldog, békés időszak is lehet ez az életedben.

Ha nem terveztek több babát, de úgy érzed az egészséged és a könnyebb hétköznapok miatt szükséged lenne némi támogatásra, akkor ezzel tudod növelni a teherbírásodat.
A mozgás és a lelki-, mentális éberséget támogató gyakorlatok által jobb kedvre derülhetsz, ezáltal egészségesebb életet élhetsz.

Szeretettel
Márti

 Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

 

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: