lázgörcs kezelése

A lázgörcs kezelése nem gyógyszerrel zajlik?

 Tudtad, hogy a lázgörcs kezelése gyógyszerrel sikertelen lesz?

Az adatok egyértelműek, azaz a lázcsillapítóknak semmi hatása nincs a „láz”görcsre.

“A lázgörcs neve megtévesztő, ugyanis nem maga a láz, nem a magas testhőmérséklet okozza – jobb volna például fertőzéshez társuló görcsnek nevezni. A „láz”görcs a láz mögött álló fertőzés, az ahhoz kapcsolt bonyolult biokémiai folyamatok eredménye, amikre a lázcsillapító nincs hatással. Egy fertőzésnek sok tünete lehet: hányás, láz, hasmenés, görcs, kiütések, izomfájdalom stb.

Lázcsillapítóval se a hasmenésre, se a görcsre nem lehetünk hatással!  Azaz pont annyi értelme van ilyen célból adni, mintha C-vitamint, vagy egy darab répát adnánk a gyereknek: egyikkel sem lehet megelőzni, vagy megszüntetni a lázgörcsöt.” Írja Novák Hunor gyerekorvos!

A lázgörcs tünetei csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran fertőzés miatt kialakuló lázas állapot következménye.

A szülő számára ez nagyon ijesztő élmény, még ha csak néhány percig is tart a görcstevékenység. A szülő ezt egy örökkévalóságnak érzékeli.

A lázgörcs a kisgyermeki agy jellemző válasza a “láz kihívására”, mint ingerre. Nagy szerencse, hogy a lázgörcs közel sem olyan veszélyes, mint amilyennek elsőre tűnik! Általában nincsen (hosszú távú) károsító hatása. A szülő annyit tehet, hogy lázgörcs közben igyekszik a sérüléstől megóvni gyermekét. A görcs lezajlása után pedig biztosítja számára a kellő pihenést, nyugalmat.

A lázgörcs tünetei lezajlását követően mindig ki kell hívni a gyermekorvost. Mindig ő dönt arról, hogy mi a teendő a következő időszakban.

A lázgörcs okai

A gyermekkori lázgörcs hátterében általában leggyakrabban vírus-, vagy baktérium-eredetű fertőzés áll. Tipikusnak számít ezek között a légúti fertőzés, vagy a rózsahimlő. Kevésbé gyakori, de igen súlyos lehet az agyat érintő bármely fertőzés, pl. az agyhártyagyulladás (meningitisz), vagy agyvelőgyulladás (enkefalitisz). E kettő egyébként láz nélkül is okozhat görcsös állapotot.

Kockázati tényezők

A legtöbb lázgörcs 6 hónapos – 5 éves kor között fordul elő. 6 hónap alatt nem jellemző, 3 év felett pedig csökkenő számban észlelhető. A gyakorisága kb. 1 gyermeket érinthet 25-ből.

Egyes esetekben megfigyelhető a családokban a lázgörcs előfordulásának örökletes vonása. Bizonyos gének hordozhatják az ezzel kapcsolatos nagyobb fogékonyságot.

Dr. Márkus Dávid érdemrendes mentőorvosként naponta találkozik ilyen esetekkel és megmutatja nektek a helyes lépések sorrendjét.

Ingyenes csecsemő-, és gyermek elsősegély kurzus

Ha érdekel az ingyenes csecsemő elsősegély alapkurzusunk, akkor iratkozz fel rá, bármikor elvégezheted otthonod kényelmében. Az újraélesztés lépéseit, sorrendjét és technikáját sajátíthatjátok el kedves Szülők!

Mester csecsemő-, és gyermek elsősegély kurzus

Ha részleteiben érdekel, hogy balesetek, krupp, félrenyelés, lázgörcs és égési sérülések esetén mit kell tenned, valamint ha szeretnél magabiztosabb lenni és értékes időt spórolni egy esetleges vészhelyzetben, akkor nem kérdés, hogy ezt a kurzust Neked találtuk ki.

Mindemellett tudni fogod, hogy:

  1. Mire figyelj, ha mentek az ügyeletre?
  2. Melyik az aktuális ügyeletes kórház a témakörben?

Jó egészséget kíván

a Baba Mama Akadémia Csapata

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: