szoptatás hatásai az anya testére

Szoptatás hatásai az Anya testére

Szoptatás hatásai az anya testére-, hormonrendszerére

Az Anya szervezetét igénybe veszi ez az időszak. Jó immunrendszerre van szüksége minden anyának, különben állandó fáradtság érzet alakulhat ki. Ez a mai kor egyik legnagyobb kihívása, igaz?

Mik lehetnek az anatómiai változások az édesanyában?

A szoptatás folyamata….

  1. visszahúzza a méhet az eredeti méretére,
  2. csökkenti a szülés utáni vérzést,
  3. segíti visszanyerni a szülés előtti testsúlyt,
  4. valamint csökkenti a mellrák esélyét.

Tejtermelés folyamat az emlőmirigyek szintjén:

Az emlő mirigyekből, és az azt körülvevő kötőszövetből és zsírszövetből áll. A mirigyek 15-25 különálló, elágazó rendszert alkotnak.

A tejtermelő sejtek, az alveolusok, az egyes ágak végén helyezkednek el, és ezeket sima izom sejtek veszik körül. Az ezekből kiinduló tejcsatornák ágrendszerszerűen futnak a bimbóudvar mögötti tejgyűjtő öblökbe, amelyek külön nyílással nyílnak a mellbimbón.

Hormonális változások hatása az anya testére és a szoptatásra:

A várandósság ideje alatt a mell felkészül a szoptatásra, a tejtermelő sejtek elkezdenek burjánzani és átveszik a zsírpárnák helyét. A mell megnagyobbodik. Az anyatej a szülést követően termelődik, eltekintve a kis előtejtől, amely a terhesség végén már előfordulhat. A szülés után drámai módon lecsökken az ösztrogén és progeszteron hormon szintje, ez a csökkenés váltja ki az agyalapi mirigyben a prolaktin kiválasztódását.

A prolaktin nevű hormon hatására a tejtermelő sejtek tejet választanak ki az emlőben. A prolaktin termelődését viszont a csecsemő szopása serkenti azáltal, hogy stimulálja a mellbimbóban levő idegvégződéseket és ezek üzenetet küldenek az édesanya agyába.

Az agy veszi ezeket az üzeneteket és prolaktint választ ki.

A tejleadási reflex a „let-down” továbbítja az anyatejet a tejcsatornákban oly módon, hogy az oxitocin nevű hormon hatására összehúzódnak a mellben a sima izmok és ez a tejet a tejöblökbe juttatja. Az oxitocin felszabadulását is maga a szoptatás idézi elő.

Ebből is érződik, hogy tengernyi információáramlás zajlik egy nő testében, melyhez energiára van szükség.

Ha szeretnél többet tudni a szülés utáni fájdalmaink okáról és arról, hogy mit tudsz tenni javulásuk érdekében, akkor itt megteheted.

Mindezek érzelmi kivetülései koránt sem zökkenőmentesek…

Édesanyák! Van olyan, hogy a gyermek megszületése után az anya bizony túlélési funkcióra kapcsol át. A fáradtság ellen lehet bevetni jó kis praktikákat ugyan, de korántsem annyit és olyan hatásúakat, mint amit egy kiegyensúlyozott alvással tudunk elérni.

Sokan beszélnek szülés utáni depresszióról. Mely mértéke teljesen egyéni. Van, hogy bőven elég egyedül hagyni egy kicsit az anyukát, hogy átgondolja mi is történt vele-, velük pontosan a kórházban.

  • Lehet, hogy „csak” túl gyorsan zajlottak az események.
  • Lehet, hogy „csupán” feldolgozatlan maradt egy két fontos információ,
  • Lehet, hogy nem értett valamit az édesanya az események gyors lefolyásában.

Természetesen, ha az egyedüllét alatt végig gondolt részletek, és pár baráti-, párkapcsolati beszélgetés nem segíti az édesanyát túllendíteni a történteken, akkor érdemes lehet szakember segítségét hívni.

Az édesapák is rengeteget tudnak segíteni a feldolgozásban azzal, hogy próbálnak megértőek lenni és törődnek a szülők egymással a kicsi megszületése után is.

Együtt könnyebb, mint egyedül. Mindenkinek új ez az élethelyzet. Nehézségek nélkül viszont nem tudná a leendő család megteremteni a közös harmóniájukat. Hiszen minden élethelyzetben meg tudjuk találni az ellenpólust, azaz a nehézségekben a harmóniát és az örömöt is egyben.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: