Miért fontos a pulzus figyelése?

Miért fontos a pulzus figyelése várandósság előtt?

Mire figyelj oda mindenképp pulzusod kapcsán, ha kismama vagy?

A várandósság kb. 6. hetétől az alap pulzus tartományunk megemelkedik. Számomra ijesztő volt, mert sokszor a torkomban éreztem a szívem a legkisebb terhelésre is. Pedig 20 éve sportoltam heti 4-5 alkalommal.
A babám teret akart foglalni, mely összességében nyomást gyakorolt a tüdőmre. Ez miatt kismamaként nehezebben vettem a levegőt.

De mi is a pulzus pontosan?

A pulzus értéke megmutatja, hogy annak mérésekor a szív percenként hányszor húzódik össze. Azaz mennyi az érverések száma egy perc alatt.

Várandós nőként megtapasztaltam, hogy milyen, amikor a szervezet küzd, hogy több legyen a keringő vér mennyisége, amit a szív mozgathat.

Az alapvető közérzet is más és más minden állapotos nőnél. Kijelenthető, hogy a mozgás ilyenkor egy plusz terhelés, mely jó, hiszen javítja a keringést és jobb lesz a szövetek oxigén ellátottsága. Minden szervünk szövetekből, sejtekből áll. VISZONT túl magas pulzus esetén az ellenkezőjét érjük el a mozgással, mert rosszabb lehet a szövetek oxigén ellátottsága.

Mit okoz még a túl magas pulzus?

Vércukor-, inzulin és keringés szempontjából….

Például egy magasabb vércukrot generál azért, hogy az agyban és izmokban megfelelő legyen az energia ellátottság (plusz a babában is). Ez a magasabb vércukor fogja aktuálisan megemelni az inzulin szintet.
A terhesség egy enyhe inzulinrezisztens állapotot jelent, melynek mértéke minden hölgynél eltér.

Általában ez nem egy tartós inzulin növekedés, ezért nem okoz minden esetben extra víz és tápanyag tárolást. Rosszullétet okozhat, ha nincs elég „mozgósítható cukor”, mert felborul az egyensúly és lebontó folyamatok is beindulhatnak. Erre épp nem lenne szüksége a kismamának.

Mindannyiunk szervezete egyedi, hiszen máshogy hasznosítjuk az energiát.

Terhesség alatt hajlamosabbak vagyunk zsírt raktározni a magasabb inzulinszint miatt – a szoptatásra készülve– . A keringésünk is ebből kifolyólag eltér. Ki is bővül a baba keringésével, ami szintén terheli a szívet, mert ugyanannak a szívnek kell nagyobb mennyiségű vért eloszlatnia.

Az emelkedett pulzus azonban nem jelent jobb keringést, mert ugyan a szívösszehúzódások száma megnő, de annak minősége csökkenhet.
A szervezet nem feltétlen termel a több vérrel több vörösvértestet.

A pulzus szívünkre való hatásai….

A szívünk alapból meg van terhelve állapotosan, és ha ezt sportolásnál extrán túlfeszítjük, akkor az akár még a szívizmok kifáradásához is vezethet. Sőt ritkán ugyan, de a rejtett (eddig problémát nem okozó) szívbetegségek előjöhetnek. Ezt nagyon nehéz várandósan kezelni. Hiszen várandósan kétszer is meggondoljuk, hogy milyen gyógyszert veszünk a szánkba. 

Mire figyelj oda MINDENKÉPP?

A szakirodalom szerint a 140-145-ös pulzus mondható biztonságosnak, de egyénenként ez is eltérhet kicsit. Érdemes várandósság előtt megtudni, hogy mi a nyugalmi pulzusunk és milyen értékeket kapunk, ha sportolunk. (Sportonként más pulzusértékeket mérhetünk).
Figyelj, hogy a terhesség utolsó 2 hónapjában 140-en maximalizáld a pulzusod, ezzel biztonságos zónában maradhatsz. Ez egyénenként változó, hogy milyen intenzitású mozgással lehet megoldani. Van, aki szinte képtelen ezt extrém terhelés nélkül elérni, mivel jól edzett, míg mások egy gyors sétától is produkálják.
Fontos, hogy várandósság előtt is tudd, hogy mikor, mitől és mennyire emelkedik a pulzusod. Legyen majd viszonyítási alapod kismamaként is!

Alapvetően, ha az orvosod is engedi MOZOGJ! Miért?

  • az aktívan sportoló nők kisebb mértékű vizesedést tapasztalnak
  • könnyebben mozognak, mert gerincük/derekuk nem esik előre
  • nehezebben fulladhatnak ki
  • kevésbé fájdalmas a mozgásuk
  • a megugró pulzust jobban tolerálja a testük
  • a hasukat könnyebben „viselik”

Ezek legyenek a szemed előtt, ha döntés előtt állsz.

További motiváló erőnek ajánljuk figyelmedbe kapcsolódó írásunkat, melyből megtudhatod, hogy hogyan lehet több energiája a kismamának!

Csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége fb csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Boldog Babaváró Perceket kívánunk!

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: