You are currently viewing Krupp a gyerekek 10 %-át érinti 6 éves kor alatt!

Krupp a gyerekek 10 %-át érinti 6 éves kor alatt!

Mi is az a krupp?

A krupp a felső és alsó légutak fertőző, – különösen belégzéskor nehézlégzést okozó – vírusos megbetegedése, amely általában éjszaka és-, vagy váratlanul jelentkezik.

Kiknél és mikor jelentkezik?

Jellemzően a csecsemők és kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutai, melyeket a kruppra jellemző erőteljes nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni. A roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet a kialakuló oxigénhiány, a szervezet kimerülése, vagy a légút teljes elzáródása nyomán bekövetkező fulladás miatt.

A leginkább érintett a 6 éves alatti korosztály. A krupp 12-14 éves korig jelentkezhet, ezután a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy esetleges nyálkahártya-duzzanat mellett is biztosítsák a megfelelő légcserét. Másrészt ekkor már az immunrendszer is megfelelő védettséget biztosít a kruppot okozó vírusok ellen.

Egyszerű nátha szövődménye is lehet

A kruppot leggyakrabban parainfuenza vagy influenza vírus okozza. Kialakulására rendszerint semmilyen komolyabb előjel nem utal, megjelenése előtti napokban a gyermeknél esetleg náthás, enyhe hurutos tünetek jelentkezhetnek, majd egyik éjszaka a gyermek arra ébred, hogy nehezen kap levegőt.

Krupp, vagy asztma?

A kruppot sok esetben hasonlítják az asztmás rohamhoz. Valóban mindkét betegség légzési problémákat, nehézlégzést okoz. A gyerekek zihálva, sípolva veszik a levegőt, ám ennek más-más a kiváltó oka. Lényeges eltérés, hogy a krupp belégzési, az asztmás roham pedig kilégzési elégtelenséget okoz. A krupp további sajátossága a semmivel össze nem téveszthető, száraz, ugató köhögés és az ehhez társuló rekedtség. Hányás is előfordulhat.

Mit tegyünk kruppos roham esetén?

  •  Igyekezzünk a gyerek légzését javítani azzal, hogy megnyugtatjuk. Jó, ha látja rajtunk, hogy képesek vagyunk megoldani a helyzetet, tudjuk mit kell tenni, hogy jobban legyen. Ha megnyugszik, a légzése is egyenletesebbé válik.
  •  A gyulladt, kiszáradt és beszűkült légutak állapotán hideg párás levegővel tudunk javítani. Kruppos roham esetén az első dolgunk, hogy a gyereket – és magunkat – jól betakarjuk, az ölünkbe vesszük és együtt kiülünk a teraszra vagy erkélyre, ahol egyenletesen, lassan mélyeket lélegzünk a hideg-párás levegőből. Épp ilyen jó megoldás, ha ablakot nyitunk vagy a hűtő ajtó elé, esetleg a hideg folyóvíz mellé a fürdőszobába telepszünk le.
  •  Szükség esetén csillapítsuk a lázát.
  •  Ha a gyermeknél korábban már előfordult kruppos roham és a kezelőorvos szteroidos kúpot, vagy gyulladáscsökkentő spray használatát javasolta, akkor használjuk a készítményeket az előírásnak megfelelően!

Mit ne tegyünk kruppos roham esetén?

  1. Ne adjunk nyugtatót a gyermeknek!
  2. Csak a hideg párás levegő hatásos, a meleg párás levegő – gőzölés, inhalálás – ront az állapoton.

A legjobb, ha minden esetben értesítjük az orvost a tünetek meglétéről és dönt a további kezelési módról.

Ingyenes csecsemő-, és gyermek elsősegély kurzus:

Ha érdekel az ingyenes csecsemő elsősegély alapkurzusunk, akkor iratkozz fel rá, bármikor elvégezheted otthonod kényelmében. Az újraélesztés lépéseit, sorrendjét és technikáját sajátíthatjátok el.

Mester csecsemő-, és gyermek elsősegély kurzus

Ha részleteiben érdekel, hogy baleset, krupp, félrenyelés, lázgörcs és égési sérülések esetén mit kell tenned, – akár súlyos esetekben is -. Valamint, ha szeretnél magabiztosabb lenni és értékes időt spórolni egy esetleges vészhelyzetben, akkor nem kérdés, hogy ezt a kurzust Neked találtuk ki.

Az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

  1. Mi különbözteti meg a kruppot az asztmától?
  2. Mit tegyünk krupp roham esetén, ami azonnali enyhülést hoz?
  3. Baleset esetén milyen lépéseket tehetünk, melyek sorrendje életet menthet?
  4. Lázgörcs kezelése hogyan zajljon?
  5. Égési sérülések fajtái, kezelési módjai
  6. Égési sérülést kezelő osztályok az országban

Dr. Márkus Dávid érdemrendes mentőorvos tapasztalatai alapján értesülhettek ezekről.

Mindemellett tudni fogod, hogy:

Mire figyelj, ha mentek az ügyeletre?

Melyik az aktuális ügyeletes kórház a témakörben?

Jó egészséget kíván

a Baba Mama Akadémia Csapata

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Vélemény, hozzászólás?