Pszichés zavarok oka és hatása szülés után

A pszichés zavarok oka és hatása 2. rész

A szülés utáni=posztpartum depresszió előfordulási gyakorisága kb. 10-25%.

A szülést követő 2-6 hétben alakulnak ki jellemzően a tünetek, de akár később, a gyermek akár két éves koráig is jelentkezhetnek. A tünetek sokrétűek: érzelmi, motivációs, kognitív, viselkedéses és fizikai szinteket átfogóak.

A pszichés zavarok legfontosabb figyelmeztető jelei mik lehetnek?

A diagnózis felállításához a DSM V. (Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai kézikönyve, 2013) alapján az alábbi tünetekből legalább 5 db együttes fennállása szükséges, legalább két hétig. Ha a tünetek szenvedést és funkcióromlást okoznak és nem tulajdoníthatók kémiai anyag, vagy általános egészségi állapot közvetlen élettani hatásának. Ezeket az anya szubjektíven érezheti, de a környezet is megfigyelheti rajta.

  • Az anyának levert a hangulata a nap legnagyobb részében (reménytelenség, szorongás, szomorúság, kiüresedettség, sok sírás, ingerlékenység).
  • Csökkent érdeklődés és öröm szinte minden (akár korábban kedvelt) tevékenység iránt.
  • Alvászavar, ami lehet Insomnia (álmatlanság) vagy hypersomnia (fokozott alvásigény, aluszékonyság).
  • Jelentős súlycsökkenés (diétázás nélkül), vagy jelentős súlygyarapodás, vagy akár étvágy jelentős csökkenése/növekedése.
  • Mások által is észrevett pszichomotoros nyugtalanság vagy gátoltság, lassultság, sőt aktivitás csökkenése is.
    Szinte minden napos fáradtság, erőtlenség.
  • Értéktelenség érzése, csökkent önértékelés, bűntudat, szégyen, önvádak alkalmazása.
  • Lassabb és szűkebb gondolkodás, csökkent koncentrációs, vagy döntési képesség, esetleg figyelem zavarral társulva.
  • Gyakori foglalkozás a halál gondolatával, visszatérő öngyilkossági gondolatok, vagy tényleges öngyilkossági kísérlet.

A posztpartum depressziónál a tünetek hasonlóak lehetnek a major depresszív zavar tüneteihez, de kiegészülhetnek a babával és az anyai szerepekkel kapcsolatos negatív érzésekkel és gondolatokkal. Ha az anya érdektelen a csecsemő iránt, vagy túlzott félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy a babával valami rossz történik, az szintén figyelmeztető jel lehet.

Mik a szülés utáni depresszió (pszichés zavarok) kialakulásának rizikótényezői, ki lehet leginkább hajlamos rá?

Oka lehet a genetikai érintettség, vagyis, ha a vér szerinti rokonok között előfordult jelentősebb szorongásos zavar, depresszió, akkor nagyobb a kialakulás esélye. Az egyik legjelentősebb hajlamosító tényező a korábban előforduló szorongásos, vagy depresszív zavar, vagy egy korábbi szülés utáni depresszió.
Kiváltó kockázati tényezők lehetnek a küzdési hajlamokat kívánó stresszes életesemények, a terhesség alatti átélt jelentős negatív események és az aktuális várandóssággal kapcsolatos negatív attitűd. Az anyai szereppel kapcsolatos fokozott szorongás, félelmek, bizonytalanság és az alacsony önértékelés. A társas támogatás alacsony szintje is, vagy a párkapcsolati gondok is kockázati faktorokat jelentenek.

Mire lehetnek hatással még a pszichés zavarok szülés után?

Az elmaradt, vagy csak megkésett diagnosztizálás és a kezelés számos negatív hatást eredményezhet az anya, a gyermek, sőt az egész család számára. Az édesanya mentális egészsége alapvető fontosságú a gyermek egészséges személyiségfejlődése érdekében. Ha az édesanya szülés utáni depressziója tartósan fennáll, akkor a gyermeke életében több területet is befolyásolhat: kognitív, érzelmi, viselkedéses, kötődési és szociális problémákat eredményezhet hosszú távon.

Egy túlterhelt anyának – akár fizikailag, mentálisan, vagy mindkettő -, akinek irracionális félelmei vannak, nehezebben fordul kellő érzékenységgel a gyermeke felé. Ilyenkor az anya válaszkészsége csökken, sőt a betegség akadályozhatja a baba igényeinek kielégítésében is. Így elmarad a kisded fejlődésének optimális támogatása, valamint a kettejük közötti kötődés kialakulása is nehezebbé válik.
Hiába olykor súlyos kórképről van szó, sajnos mégis gyakori, hogy nem időben ismerik fel és így kezeletlen marad az anyuka.
Nem ritka, hogy az édesanya annyira szégyelli magát, hogy emiatt nem kér segítséget.
Fontos tudatosítani magunkban azt, hogy a várandósság utáni időszaknak és az anyaság megélésének sem kell tökéletesen boldognak lennie. A szülés utáni depresszió egy betegség, aminek komoly következményei lehetnek, ha nem foglalkozunk vele. Olykor nehéz lehet felismerni, mert nem egyszerű megkülönböztetni a gyermekágyi időszakban megjelenő panaszoktól.
Ha azonban tartósan észleled magadon a fent említetteket, akkor ne szégyellj segítséget kérni és szakemberhez fordulni! Ha hozzátartozó vagy, akkor pedig járj nyitott szemmel és ismerd fel, ha valakinek netán segítségre van szüksége!

Szülés utáni programjainkról itt tudsz bővebben olvasni.

Barta Veronika- Pszichológus
Forrás: www.anyafalva.hu Webapplikáció

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: