A baba immunrendszerének kialakulása több fázisú

A BABA IMMUNRENDSZERÉNEK kialakulása

A baba immunrendszerének kialakulása több fázisú

A csecsemőknek nincs azonnal erős immunrendszere, ami életben tarthatná. Az immunrendszer kialakulása ugyanis több fázisú.

Az elsődleges bástya az a természetes úton születés lenne. Tudjuk, hogy sokszor ez nem lehetséges….

A nyugati szakirodalom ezért javasolja, hogy ilyenkor az édesanya hüvelyflórájának váladékával kenjék be az újszülött csecsemő száját-, nyelvét is, hogy részesüljön ennek áldásos hatásaiból valamennyire. Itthon ez még nem bevett gyakorlat.

 A második bástya az anyatej elfogyasztásával alakul ki. Az anya minél több kórokozóval találkozott életében annál több mindentől tudja megvédeni a babáját.

A harmadik bástya pedig folyamatos főleg a kúszás-, mászás időszakának eljövetelekor kezdődik. Amikor is a picik mindent elkezdenek bevenni a szájukba. Elkezdik még jobban felfedezni a világot és a benne élő mikroorganizmusokat.

Az anyatej csodája-, azaz makro tápértéke

Az anyatejről szóló kutatások a főbb összetevők megmérésén túl, sok egyéb fontos betegséget megelőző, illetve védő funkcióját fedezték fel az anyatejnek.

Az anyatej tökéletes táplálék a csecsemők és kisgyermekek számára. Egyik legfontosabb elemei a fehérjék: 60-80% tejsavófehérje és 20-40% kazein.

Az előbbi túlsúlya azért is fontos, mert ennek köszönhető, hogy az anyatej fehérjetartalma könnyebben emészthető, mint a hagyományos tápszereké, vagy akár a tehéntejé.

A fehérjék igen fontos szerepet töltenek be a vírusok, a baktériumok elleni védekezésben, sőt az allergia megelőzésében is.

Egyes fehérjék (a bifidusfaktorok) például támogatják a lactobacillusok növekedését. Ezek olyan jótékony baktériumok, amelyek savas közeget hoznak létre a kártékony baktériumok elpusztítására.

Az anyatej ezen kívül olyan zsírokat is tartalmaz, amelyek az agy fejlődését és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik – s nem utolsósorban a babák elsődleges kalóriaforrását jelentik.

A harmadik fontos elem a szénhidrátok köre, ezen belül is elsődlegesen a laktóz, amely az anyatej teljes kalóriatartalmának körülbelül 40%-át teszi ki. A laktóz segít a gyomorban található, kártékony baktérium számának csökkentésében, s ezzel javítja a kalcium, a foszfor és a magnézium felszívódását. Segít a betegségek leküzdésében, és elősegíti az egészséges baktériumok növekedését a gyomorban.

Az anyatej mikrotápértékének jelentősége a BABÁNK egészsége szemszögéből

Vitamintartalma teljesen egyedi, azaz változó: erősen függ a szoptató anya vitaminbevitelétől, ezért hangsúlyozzák sokan a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve az A-, a C-, a D-, az E-és a K-vitaminok, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav tudatos bevitelét, amelyek a legfontosabbak a baba számára.

Általánosan ismert tény, hogy az anyatejjel táplált babák kevésbé lesznek hajlamosak a megbetegedésekre, amikor közösségbe kerülnek. (Persze kivételek mindig létezhetnek a fenti információk függvényében is.)

A baba immunrendszerének erősítését a jól bevált babamasszázs keringésfokozó hatása révén is tudjuk támogatni

  • pocakfájásra való babamasszázs kifejezetten közkedvelt manapság,
  • székrekedés enyhítésére is alkalmazható,
  • fogfájás megszüntetésének lehet egy természetes alternatívája,
  • érzékszervei összehangolódását támogatja,
  • alvási szokások, ezáltal az életminőség javítását segíti,
  • tanulási képességeinek erősítésében is részt vehetünk ezáltal.

Itt írtunk bővebben a témáról!

Az anyatej baktériumkultúrájának változatossága

Az anyatejben található lactobacillusok és bifidobaktériumok a bélflórájának optimális fejlődését, s ezáltal a baba immunrendszerének megfelelő formálását segítik.

Ugyanakkor a lactobacillusok előfordulása az anyatejben világszerte és az édesanyák életmódját tekintve nem egységes.

A Malmöi Egyetem kutatói – a lactobacillusok és kifejezetten a Lactobacillus reuteri előfordulási gyakoriságát is vizsgálva – világítottak rá, hogy például a Japánban és Svédországban vidéki életmódot folytató, szoptató anyukák felének a tejében megtalálható volt a L. reuteri, míg a dél-afrikai, izraeli és dán városokban élők anyatejében alig, vagy egyáltalán nem tudták kimutatni ezt az élettani jelentőségű baktériumot.

Mindezt csupán azért lehet fontos megemlíteni, mert tudnunk kell, hogy az édesanya szervezete intelligens, mely alkalmazkodik a körülményekhez és az adott mikroorganizmusok környezetéhez egyaránt. Az újszülött pedig ezt a mintát követve alakítja tovább önmagát.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: