3 dolog a gyerekégésről

3 dolog, amit tudnod kell a GYEREKÉGÉSRŐL

Mi az, amit feltétlen tudnod kell szülőként a gyerekégésről?

Kedves Szülőtársunk!

Évente 3000 gyerek kerül kórházba égési sérüléssel. A gyerekégésről érdemes tudnod az alábbi 3 dolgot, ha szülővé váltál.

 1. A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké!

A gyerek bőrének szerkezete eltér a felnőttekétől. Ugyanaz a behatás gyerekeknél sokkal súlyosabb sérülést okoz, mint felnőtteknél. Vékonyabb a bőrük és nagyobb a testfelszín arányuk.

 1. Vigyázz a: forró tea, faszén, nyeles serpenyő, égő gyertya, forró víz dolgokra!

Az 1-3 éves gyerekekkel történik a leggyakrabban baj. Asztal szélén hagyott serpenyő, vagy gyertya és már meg is ég a csöppség. Erre is fel kell készülnie a szülőknek, mert az első 24 óra a gyerekégési sérülésnél is döntőnek számít. Ekkor dől el, hogy meddig mélyül a seb.

 1. A gyerekégésről tudtad, hogy mélyebb sebet okoz, mint a sima napégés?

A napégés miatt szerzett sebek többnyire felületes égések. A forró víz már mélyebb égést okoz, de a forró zsírtartalmú folyadékok okozzák a legmélyebb sebeket.

A mi kisfiunk 1 éves korában rántotta magára a nyeles lábast a főzőlapról, mely előtt értetlenül és dermedten álltunk. Rengeteg felesleges órát vesztettünk ellentmondó információk birtokában. Hála Istennek, hogy maradandó sérülése nem maradt, de életünk legkeményebb 2 hetét éltük át akkor. Gyorsabban és körültekintőbben járhattunk volna el ezen információk birtokában. Sőt vélhetőleg meg sem történt volna a gyermekégés, hiszen akkor még nem éreztük át, hogy tényleg bármire képesek a csöppök, amit egy szülő elképzelni sem tud olykor. Az információk birtokában a figyelmünk minősége is jócskán javult.

Az égési sérülések kezelése függ annak mélységeitől, vagyis hogy hányad fokú égésről van szó. Az égési sérülés kezelése túlmutat ennek a cikknek a tartalmán, hiszen már az égési sérülés megállapítása is orvosi feladat. Első és másodfokú égésnél van lehetőség és FONTOS a hideg folyó vízzel való hűtés. 

Mi a teendő gyerekégési esetekben? Hova vigyük komoly sérülés esetén?

Ha szeretnél magabiztosabb lenni és értékes időt akarsz spórolni egy esetleges vészhelyzetben, akkor nem kérdés, hogy az elsősegély kurzusainkat Neked találtuk ki.

 1. ingyenes Csecsemő-, Gyermek Újraélesztési Kurzus
 2. Csecsemő-, és Gyermek Elsősegély Mesterkurzus segítségével:
 • tudni fogod, hogy mi a teendő lázgörcs,
 • krupp roham
 • idegen test félrenyelése,
 • balesetek-, súlyos sérülések és
 • égési sérülés esetében.

Mindemellett tudni fogod, hogy:

 1. Mire figyelj, ha mentek az ügyeletre?
 2. Melyik az aktuális ügyeletes kórház a témakörben?

A Kurzusokban foglaltakat Dr. Márkus Dávid érdemrendes mentőorvos segítségével sajátíthatjátok el.

Dr. Márkus Dávid képesítéseiről itt tudtok többet olvasni.

Jó egészséget kíván

a Baba Mama Akadémia Csapata

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: