3 db Egyensúlyt megtartó gyógytorna gyakorlat

Mielőtt bármilyen új mozgásformába kezdenél egyeztess az orvosoddal!!!

Az egyensúlymegtartás várandósság alatt alapvető, hiszen:

Normál élethelyzetben az emberi test súlyvonala középen fut. Ha párhuzamos lábakkal állunk egyenesen, akkor a két láb között középen éri el a földet a súlyvonal.

Mozgás közben folyamatosan változik ez a vonal és annak megfelelően kell az izmoknak jobban, vagy kevésbé dolgozniuk, hogy merre mozdul el.

Mi van akkor, ha egy hatalmas pocak húz minket előre?

Attól függően kinek milyen gyorsan nő a pocakja, előfordulhat, hogy a súlyvonal – és az izmok-,ízületek – nem tudja követni ezeket a változásokat. A várandós nők nincsenek hozzászokva a pocakhoz és megfeledkeznek néha róla – a gyors változás miatt -, vagy mert nem tudják megfelelően koordinálni a mozgásukat.

Ezek az okok vezetnek ahhoz, hogy nagyon gyakran elveszítik az egyensúlyukat a kismamák az alábbi esetekben:

  1. forduláskor,
  2. gyorsabb tempónál,
  3. lefele haladásnál,
  4. állásból lehajoláskor, vagy
  5. letérdelés közben

Mi a megoldás?

Egy jobb izomzat esetén – mély izomzattal együtt -, ezt időben észlelve kompenzálni tudják a kismamák, vagyis alkalmazkodni tud a test a sok változáshoz.

Esésmegelőző gyakorlatokkal fel lehet készülni arra, hogy egy ilyen kibillenéskor, hogyan lehet elkerülni azt, hogy ebből az egyensúlyvesztésből esés legyen.

Inni is pihenni bármikor lehet a torna közben.

Ajánlott heti 2-3 alkalommal elvégezni ezt a 3 gyakorlatot.

KELLÉKEK:

Kényelmes ruhában kezdd el a tornát.

Nézd meg, hogy el fogsz-e férni teljesen azon a területen, ahol fogod végezni a gyakorlatot. Ne legyen olyan tárgy, amin elcsúszhatsz pl. a szőnyeg ne mozogjon. Ezt ellenőrizd és görgesd fel a szőnyeget. Nincs-e bármilyen tárgy, amire ha rálépsz el tudsz esni, kérlek tedd félre őket.

3 videóra vett gyakorlatot kapsz, melyet Gyógytornász Szakértőnk készített, hogy otthon Te is fel tudj készülni és meg tudd előzni az egyensúlyvesztésből eredő kellemetlenségeket.

további hasznos tartalmak

Összegyűjtöttünk néhány témát, amiről fontos informálódnod, mert segítenek elmélyedni és megérteni a tested működését a terhesség alatt.  A kurzus részeként ezekhez is bármikor hozzáférsz.

AJANDÉK TARTALOM​

ZÁRT FACEBOOK CSOPORT

Ha kérdésed van, vagy elakadtál, netán mozgásszervi tüneteid vannak kérdezz a zárt facebook csoportunkban és legkésőbb 48 órán belül válaszolunk.