Honnan tudod, hogy félrenyelt a babád?

Honnan látod, hogy félrenyelt a babád?

Honnan tudod, hogy idegen test van gyermeked szájában? Vagy már a nyelőcsövében van?

A cím is mutatja, hogy bizony vannak olyan esetek, amikor a szülő nem veszi észre, hogy gyermeke félrenyelt.

Például mikor háttal vagyunk gyermekünk felé, hiszen felvágunk egy hagymát, vagy feltörlünk egy kiömlött ételt, ami 1-2 percet igénybe vesz, akkor nem biztos, hogy látjuk, hogy éppen mit csinál. (Emberek vagyunk és bizony a figyelem hatalmas energiát igényel mindannyiunktól, ezért természetes, hogy ez is megtörténik.)

Ha túl nagy csöndben van a gyerek, akkor mélyen lefoglalja valami, de gyanúra is okot adhat, ezért figyelnünk kell, mert akár le is nyelhetett valamit.

Miről ismered fel, ha a gyerek félrenyelt?

  • lehet, hogy nem ad ki hangot, túl nagy a csönd pár perce már
  • nem tud köhögni, de látod, hogy erőlködik,
  • esetleg levegőért kapod, 
  • mikor már rég nem kap rendesen levegőt, akkor már az arca kékül, ajkai lilák lehetnek

Ezekben az esetekben azonnal meg kell kezdeni a légúti idegentest eltávolítását!

Honnan tudom, hogy gyermekem nyelőcsövében, vagy már a gyomrában van az idegentest?

  • a gyermek nem tud nyelni és folyik a nyála
  • lehet, hogy csak nem akar enni, inni
  • véres nyálat is köphet, – ha felsértette valamilyét az idegentest –
  • hányás is előfordulhat
  • gyomortáji fájdalomra panaszkodhat

A nyelőcsőben tud a legkönnyebben elakadni az idegentest, mivel ez a tápcsatorna egyik legszűkebb része. Az egyik legveszélyesebb eset, amit gyermekünk lenyelhet az a gombelem, mely könnyen megakadhat a nyelőcsőben.

Mit kell tenned ilyenkor?

Ebben az esetben a gyermeket azonnal kórházba kell szállítani! Az elem 2-4 órán belül komoly marási sérüléseket okozhat. A kórházban ezt altatásban tudják csak eltávolítani.

Sajnos ezek az esetek nagyon ijesztőek úgy is, hogyha csak írunk róla, de higgyétek el akkor keletkezik a legnagyobb félelem bennünk, amikor a saját gyermekünkkel történik olyan eset, melyben lelkileg megterhelő részt venni. Fontos valamilyen szinten felkészülni arra, hogy a gyerekeknek mennyire nincs veszély és félelem érzete. Meg kell tanulnunk őket arra tanítani, hogy hogyan vigyázzanak magukra. De míg ezt megtanulják rengeteg idő telik el és nekünk kell az ő őrangyalaiknak lenni azalatt az idő alatt. A magabiztos fellépés minden balesetnél életmentő lehet. Magabiztos az élet minden területén valamiben csak úgy lehetsz, ha az a tudás részben, vagy egészben a tiéd, mert tanultad, olvastad, figyeltél, vagy akár gyakoroltál már ilyet.

Ha szeretnél magabiztosabb lenni és értékes időt akarsz spórolni egy esetleges vészhelyzetben, akkor szívből ajánljuk az újraélesztés menetének elsajátítását csecsemők-, gyermekek esetében egyaránt.
Ingyenes újraélesztési kurzusunkat itt találod.

Ha pedig a leggyakrabban előforduló esetekben is szeretnéd tudni, hogy mely lépések a fontosak és ezeknek mi a helyes sorrendje, akkor Neked az elsősegély mesterkurzusunkat tudjuk ajánlani. Itt részletes információkat kapsz minden esetről.

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: