Hogyan hat a légzés jótékonyan a hormonokra?

A légzés jótékonyan hat a hormonokra?

A hormonegyensúly kialakítása rengeteg tényező együttes függvénye, az biztos, hogy a légzés jótékonyan hat a hormonokra

Mozgás, táplálkozás, légzés, stresszkezelési módszerek, friss levegő, sőt a masszázzsal és az értésre való igénnyel való foglalkozásainkkal is tudunk segíteni magunkon a mindennapokban.

A hormonok szabályozó anyagok, melyek a vér útján terjednek és üzeneteket visznek a célsejtek felé.  A cél az, hogy a hormonok szabadon áramoljanak a vérben és korrekt üzenetátadás történjen a testen belül. A lényeg, hogy abszolút, valamint relatív értelemben is optimális arányba kerüljenek a testben a hormonok értékei.

Sok esetben fordul elő, hogy az agyalapi mirigy által termelt hormonok túltermelődnek és ez kihatással van a többi belső elválasztású mirigyre pl: pajzsmirigyre-, mellékvesére.

Pajzsmirigy-, vagy mellékvese alulműködés:

Van, hogy akkor is pajzsmirigy, vagy mellékvese alulműködésről beszélhetünk, amikor a pajzsmirigy és a mellékvese által termelt hormonok abszolút értelemben véve megfelelő mennyiségben termelődnek. De az agyalapi mirigy hormon által termel TSH (pajzsmirigy serkentő hormon), vagy ACTH (mellékvese kérget instruáló hormon) abszolút értékben túlmutat a referencia tartomány felső értékén. Ilyenkor hiába termelődik elegendő mennyiségű pajzsmirigy és mellékvese hormon, hiszen az agyalapi mirigy hormonok túlerőben vannak. Relatív értelemben véve itt is beszélhetünk pajzsmirigy és mellékvese alulműködésről.

Ilyenkor az lehet a cél, hogy az agyalapi mirigy által termelt hormonokat csökkentsük.

Az agyalapi mirigy a homlokunk vonalában van. Nézzük meg az agyalapi mirigy aktivitását egy másik aspektusból. Közelítsd meg a témát önmagad kiismerésével. Hogyan?

Ezeket a kérdéseket érdemes lehet átgondolni, ha túl sok hormont termel az agyalapi mirigyed:

  1. Hajlamos vagy túlgondolkodni dolgokat?
  2. Szoktál túlelemezni élethelyzeteket?
  3. Mondták már azt Neked, hogy lazíts, hiszen nem kell mindenre választ kapni?
  4. Mindig mindent érteni szeretnél?

Ha bármelyik kérdésre is Igen a válaszod, akkor érdemes tovább olvasnod.

A kérdésekre adott igen válasszal azt éred el, hogy sok vér áramlik a fejedbe, mert nem sokat hagyod agytekervényeidet pihenni. Ebben az esetben a vér nagy része az agyi ereket látja el jobban tápanyaggal, hormonokkal, oxigénnel. A test többi része ilyenkor „hiányban” szenved.

Az agyalapi mirigy túlenergetizálódhat a fent leírt módon és gyorsabban teszi a dolgát – lásd hormontermelés -, mint tenné más esetben. Eltolódhat az egyensúly az agy javára.

Azért van szükség egyensúlyra a testben, mert minden sejtnek szüksége van vérre, és arra, amit a vér szállít (oxigén, tápanyag, hormon). Ha eltolódik az egyensúly az bizony kellemetlen tünetekkel járhat.

Az első annak a felismerése, hogy tudjam, hogy hol vagyok erősebb a testben. Ha ezt tudom, akkor ennek megfelelően tudok keresni olyan megoldási lehetőségeket, ami a többlet energiát elvezeti a hiányosabb területek felé. Például, ha túl sokat sportolok és fejben gyengébb képességűnek számítok, mert túltolom az edzéseket, akkor mi történik? A vér az izmaimban telítődik és alig juthat a fejembe.

Pedig, ha jó memóriát szeretnék és gyors észjárást, akkor bizony az agyamat is tréningeznem kell, nemcsak a testemet.

Ellenkező esetben, ha jó agyi kapacitással, vagyis megfelelő agyszöveti vérellátással rendelkezem, akkor egy megoldás lehet az, ha sportolok és levezetem az agyban lévő többlet energiát, vagyis a vért a testembe, izmaimba terelem.

Ahol a mozgás, ott a keringés! A légzés jótékonyan hat a hormonokra, mert az is keringést javít egy szinten.

Továbbá az agyban lévő „felesleget” levezethetem légző gyakorlatokkal is. Koncentrált légzéssel tudjuk irányítani a figyelmünket oda, ahová szükséges.

Milyen légzőgyakorlat segíthet abban?

Üljünk le nyugodt testhelyzetben és figyeljünk először befelé. Majd figyeljük a légzésünket. Segíthet, ha csukott szemmel az orrhegyünkre koncentrálunk légzés közben. Ha egy pontot figyelünk, akkor az elme idővel lecsendesedik, várjuk ezt meg.

(Nem biztos, hogy azonnal sikerül, érdemes többször nekifutni, véletlen se add fel.)

Majd vegyünk lassan egy hosszú mély lélegzetet és érezzük, hogy feltölti hasunkat és alsóbb szerveinket is a tiszta levegő. Tartsuk bent fele annyi ideig, mint ahogy beszívtuk. Ezután lassan és gyengéden szájon át lélegezzünk ki úgy, hogy a has befeszüljön és visszahúzódjon. Ez legyen minimum annyi idő, mint ahogy beszívtad a levegőt.

Ezt ismételjük meg annyiszor, hogy elérjük a nyugodt állapotot, amikor csak úgy jó létezni egyedül, csendben. Amíg tudunk töltődjünk fel ebben a helyzetben.

Ráhangolódást követően töltsünk el a konkrét gyakorlattal kb. 3- 5 percet naponta és hagyjuk, hogy kifussa magát az energia és érezzük meg az egyensúlyt a testben. Egyénenként eltérő igényünk lehet erre a gyakorlatra, mindenképpen figyeld magadat!

A trimeszterenkénti gyógytorna kurzusaink mellé videós hasi légzés tréninget adunk ajándékba.

Jó egészséget kívánunk és boldog babavárást!

Ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz az Anyák és Apák országos közössége csoporthoz, mely Magyarország egyetlen mindkét szülőt szívesen fogadó Facebook csoportja. Tudunk itt együtt gondolkodni, komoly és humoros témát egyaránt felvetni. Minket mindkét oldal érdekel őszintén, tabuk nélkül.

Ha tetszett, akkor legyél rendszeres olvasónk!
Itt tudsz feliratkozni hírlevelünkre további hasznos tartalmakért:

Oszd meg a CIkket

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Legújabb cikkeink: